Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Sprawdź, czy właśnie go nie kupiłeś. Ten produkt może zagrażać zdrowiu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.03.2023 21:54

Sprawdź, czy właśnie go nie kupiłeś. Ten produkt może zagrażać zdrowiu

GiS wstrzymał sprzedaż pasty kanapkowej
canva/Bill Oxford

GIS ostrzega przed kolejnym produktem spożywczym. W jednej partii popularnej pasty z bakłażana wykryto dwutlenek siarki. Substancja może być niebezpieczna dla alergików i astmatyków.

Wstrzymanie sprzedaży popularnej pasty kanapkowej

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące pasty bakłażanowej, która sprzedawana jest w sieci sklepów Carrefour. GIS poinformował, że w konkretnej partii produktu został wykryty dwutlenek siarki, który jest niebezpieczny dla alergików i astmatyków.

Już wiele lat temu Unia Europejska wydała rozporządzenie, na mocy którego wszyscy producenci żywności muszą zamieszczać na etykiecie informacje o obecności dwutlenku siarki. GIS wraz z producentem rozpoczął już postępowanie wyjaśniające w celu określenia źródła obecności alergenu w paście kanapkowej.

Jak podaje GIS, na etykiecie pasty z bakłażana nie ma informacji na temat dwutlenku siarki w składzie. Jeśli więc kupiłeś produkt w sklepie, koniecznie sprawdź numer partii. Trefny produkt możesz zagrażać Twojemu zdrowiu. Najlepiej zwrócić go bezpośrednio do Carrefour.

 

Wsyp 3 opakowania do piany. Biszkopt jeszcze nigdy nie był tak miękki i puszysty

Szczegóły produktu, w którym wykryto dwutlenek siarki

  • Produkt: Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami, VEGGIE, 190 g
     
  • Numer partii: 02 005 1
     
  • Data minimalnej trwałości: 01.2024
     
  • Wyprodukowano dla: Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa
     
  • Wyprodukowano przez: Greek Trade sp. z o.o., ul. Tadeusza Śliwiaka 14, 30-797 Kraków

Dwutlenek siarki niebezpieczny dla alergików i astmatyków

Dwutlenek siarki jest substancją dodawaną do produktów owocowych i warzywnych, takich jak pasty, czy przeciery. Jest jednak silnym alergenem, dlatego też informacja o obecności dwutlenku siarki musi pojawić się na etykiecie produktu.

Dwutlenek siarki u alergików powoduje przykre objawy ze strony układu pokarmowego, jak nudności, wymioty i biegunki. U astmatyków może wywołać natomiast problemy z oddychaniem.

Czy woskowane jabłka są szkodliwe? Kucharz rozwiewa wątpliwości. Uwielbiasz makrelę? Przed zakupem koniecznie sprawdź jej pochodzenie. Dietetyk ostrzega przed dużą zawartością rtęci.

pasta baklażaonowa.jpg
Główny Inspektorat Sanitarny, gov.pl