Sprawdzony patent babci Stasi na obłędny, pieczony boczek
Boczek jest specjałem, po który ze smakiem sięga wielu z was. Aby wyszedł smaczny i soczysty, warto przygotować go w piecu z dodatkiem aromatycznych przypraw. Będzie smakował nieziemsko ze świeżym pieczywem i warzywami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.
Wyjaśnialiśmy już, czym różni się boczek od bekonu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić idealny dodatek do sałatki, czyli boczek w łupinie cebuli . Tym razem zdradzamy niezawodną recepturę na przyrządzenie tego mięsnego kąska w piecu. Kupcie chudy boczek i przekonajcie się sami, jaki jest zachwycający.
Przepis na wyborny boczek Babci Stasi
Składniki:
-
1,5 kg surowego chudego boczku
-
2 szklanki wody lub bulionu
-
6 ząbków czosnku
-
3 łyżki oleju
-
3 liście laurowe
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka mielonej papryki
-
1 łyżka soli
-
pół łyżeczki cukru
-
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Boczek myjemy. Czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki. Wciskamy je w boczek, w razie potrzeby robiąc w mięsie dziurki widelcem albo szpikulcem. Następnie nacieramy boczek solą, cukrem i pieprzem.
Posypujemy mięso majerankiem, pokruszonymi liśćmi laurowymi i papryką. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Mięso przekładamy mięso do brytfanki, skrapiamy je olejem i pieczemy około 20 minut. Podlewamy je gorącym bulionem lub wodą i zmniejszamy nastawę piekarnika do 180 stopni. W tej temperaturze zapiekamy boczek jeszcze przez godzinę.
Po tym czasie nakłuwamy mięso w najgrubszym miejscu. Jeśli będzie wypływał klarowny sok, danie jest gotowe i możemy je podać. Doskonale smakuje z surówką z ogórków kiszonych lub burakami z chrzanem .
Źródło zdjęcia: canva/monicore
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisybabcistasi