Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na domowy sękacz
canva/ALLEKO, Getty Images

Sprawdzony przepis na domowy sękacz

27 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sękacz jest wyjątkowo efektownie wyglądającym ciastem, czego zasługą jest jego charakterystyczny warstwowy układ. Okazuje się, że można wykonać go także w domu. Dzięki temu już nigdy więcej nie będziesz musiał wybierać się do cukierni po swoje ulubione ciasto.

Sękacz wywodzi się z Niemiec, skąd dotarł do wielu regionów Europy. W Polsce najwięcej produkuje się go na Suwalszczyźnie, Kaszubach oraz Podlasiu, skąd wysyłany jest na całą Polskę.

Ciasto opiera się na bardzo prostej biszkoptowo-tłuszczowej bazie, które wylewane jest na wałki opalane nad ogniem. Dzięki temu wytwarzają się różnokolorowe warstwy, które przykuwają uwagę.

Przepis na domowy sękacz

Składniki:

  • 400 g masła

  • 200 g cukru

  • 200 g cukru pudru

  • 10 łyżek mąki

  • 12 jajek

  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na początku utrzyj masło o temp. pokojowej z cukrem na gładką masę. Gdy cukier rozpuści się, powoli i pojedynczo dolewaj żółtka. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz obie mąki cały czas mieszając.

Tortownicę natłuść olejem i wlej do niej dwie łyżki ciasta. Rozprowadź je równomiernie po całym dnie. Wstaw tortownicę do pieca o temp 200 stopni Celsjusza na około 5 minut.

Po tym czasie wyjmij formę, a na spodzie rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i ponownie upiecz je w tej samej temperaturze. P owtarzaj czynność, aż skończy się ciasto. Przed podaniem obsyp je cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak robi się tradycyjny sękacz. Ten tekst zdradza przepis na ciasto z ciecierzycy.

Sękacz

Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy