Przepis na ciasto z ciecierzycy - równie pyszne, co zdrowe
Ciasto z ciecierzycy z puszki jest wyjątkowo prostym ciastem, które z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto jest puszyste i delikatne, a miód, orzechy włoskie i płatki migdałowe nadają mu wyraźnego, doskonałego smaku. Ciasto z ciecierzycy jest bezglutenowe i mniej kaloryczne, ponieważ pieczone jest bez dodatku mąki. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z ciecierzycy.
Jesień to sezon na orzechy włoskie. Są doskonałe w smaku, niezwykle zdrowe i świetnie komponują się z wypiekami. Ciasto z ciecierzycy z orzechami, migdałami i miodem dosłownie rozpływa się w ustach, a Ty z pewnością sięgniesz po dokładkę. Ciasto z cieciorki nie wymaga dodania mąki, ma świetną konsystencję i jest niezwykle puszyste i delikatne.
Ciasta z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne. Brownie z fasoli i ciasto marchewkowe to doskonałe przykłady na to, że wypieki na bazie strączków i warzyw korzeniowych mogą być puszyste i doskonałe w smaku. Do przygotowania ciasta z ciecierzycy wykorzystałam cieciorkę w puszcze, ponieważ nie wymaga już długiego namaczania.
Przepis na ciasto z ciecierzycy
Składniki na blachę do ciasta o wymiarach 24x24 cm:
700 g ciecierzycy z puszki
5 jajek
110 g płatków migdałowych
100 g posiekanych orzechów włoskich
90 g masła
5 łyżek miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
Jak przygotować ciasto z ciecierzycy?
Rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia. Do miski wsyp ciecierzycę, wlej sok z cytryny i wbij jajka, zdblenduj. Dodaj roztopione masło, miód, proszek do pieczenia i ponownie miksuj na gładką masę. Dodaj płatki migdałowe, orzechy i wymieszaj łyżką.
Ciasto wylej na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka.