Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik
canva/tang90246

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Aksamitny, puszysty i wilgotny. Taki powinien być idealny sernik. Na wspomniane walory wpływ mają użyte składniki, ale też właściwa kolejność ich dodawania. Zobacz, jaka jest najlepsza i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, przygotuj wyborny, tradycyjny sernik.

Podstawą udanego sernika jest dobrej jakości twaróg. Powinien być gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu i jak najmniejszą wody. Wtedy sernik będzie zwarty, lecz puszysty po upieczeniu. Jednak na to, czy sernik rzeczywiście będzie udany, wpływa też odpowiednia kolejność dodawania pozostałych składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 200 g miękkiego masła

  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru

  • 6 jajek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie tradycyjnego sernika

Masło zmiksuj, dodając do niego na przemian porcję cukru pudru i po jednym jajku . Masa powinna być puszysta.

Zmniejsz obroty miksera i mieszaj maślaną masę, dodając do niej porcjami twaróg. Następnie, dalej miksując, wzbogacaj ją kolejno o cukier wanilinowy , śmietankę i mąkę ziemniaczaną.

Białka ubij na sztywną pianę. Najpierw dodaj połowę do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Potem dodaj pozostałą pianę z białek i ponownie delikatnie połącz składniki.

Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz ok. 60 minut. Gotowy sernik powinien powoli stygnąć przy uchylonych drzwiczkach pieca. Smacznego!

miksowanie
miksowanie

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy