Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czym różni się cukier waniliowy od wanilinowego?
Adam Moskal
Adam Moskal 11.06.2021 02:00

Czym różni się cukier waniliowy od wanilinowego?

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T123838.370
HandmadePictures, Getty Images

Cukier waniliowy jest wyjątkowo ważnym składnikiem wielu ciast, a także słodkich sosów i innych pysznych deserów. W sklepach nabyć można zarówno cukier waniliowy oraz wanilinowy - czym się one różnią? Pierwszy jest naturalny i droższy, z kolei drugi otrzymywany jest w sztuczny sposób.

Cukier waniliowy ma wspaniały, intensywny smak, który dodany do słodkich deserów, sprawia, że te nabierają wyjątkowej głębi i aromatu. Niestety prawdziwy cukier z dodatkiem wanilii jest stosunkowo drogi, więc nie używamy go zbyt często.

Cukier wanilinowy jest dlatego znacznie częściej spotykany w sklepach spożywczych, w końcu jego cena jest znacznie niższa, w porównaniu do prawdziwej wanilii. Jakie są różnice pomiędzy powyższymi cukrami?

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Cukier waniliowy, a wanilinowy

Cukier waniliowy wytwarza się bardzo prosto i tak naprawdę, każdy może wykonać go w domu z dwóch składników. Wystarczy wsypać wybrany rodzaj cukru do szczelnego słoika, wrzucić do niego laskę wanilii, przeciętą na pół i odstawić na kilka tygodni czy miesięcy. Aromat z laski wniknie w cukier i gotowe.

Cukier wanilinowy jest za to aromatyzowany sztucznie pozyskaną waniliną z ligniny lub gwajakolu, choć występuje także w niewielkich ilościach w naturalnej wanilii. Po syntezie dodaje się go do cukru.

Czy wanilina jest groźna?

W USA wanilina znajduje się na liście rejestru Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Jest więc nie tylko gorsza od prawdziwej wanilii pod względem jakości czy intensywności zapachu.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Wanilina często bowiem wywołuje silne reakcje alergiczne u ludzi, którzy są na nią uczuleni - alergia objawia się u nich zazwyczaj egzemą, wysypką oraz podrażnieniem skóry. Z tego powodu warto zrezygnować z niej na rzecz zwykłej wanilii.

Czy wanilia jest zdrowa?

Pomijając sam cukier, który w dużych ilościach nie jest wskazany, tak sama wanilia ma wiele pozytywnych wpływów na organizm człowieka. Już jej niewielka ilość przynosi ulgę w bólach stawów, a także poprawia samopoczucie, gdyż korzystnie wpływa na kondycję psychiczną.

Aby kupić dobrej jakości cukier waniliowy, należy sprawdzić skład z tyłu opakowania. Jeśli chce się spożywać najlepszy, w jego składzie powinna znajdować się wanilia przynajmniej w 27 proc. wagi całego cukru.

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T131156.494
Cukier waniliowy wraz z laskami wanilii

Źródło: joannawnuk, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Cukier