Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk jak zwariowany, robi 2 pyszne ciasta w 1. Co za hit, lepsze niż sernik i makowiec
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk jak zwariowany, robi 2 pyszne ciasta w 1. Co za hit, lepsze niż sernik i makowiec

5 stycznia 2025

Serniki i makowce nieustannie pojawią się na naszych imprezowych stołach. Jednak warto poznać przepis Tomasza Strzelczyka na inne ciasto. Pyszny wypiek 2 w 1 stanie się hitem na każdą okazję. Zachwyci kremowością i delikatnym smakiem.

Seromakowiec, czyli 2 w 1 od Strzelczyka

Uwielbiamy smak serników i makowców. To obowiązkowe pozycje na imprezowej cukierniczej liście . Wiemy, że jest przy nich trochę roboty, ale smak ciast wynagradza wszelkie trudy w kuchni. Jednak Tomasz Strzelczyk upraszcza przygotowania.

Znany kucharz proponuje przepis na znakomite ciasto 2 w 1. To seromakowiec, który obłędnie smakuje . Warstwy maku zatopionego w serniku, z dodatkiem orzechów, skórki pomarańczowej, a to wszystko na pysznym spodzie z herbatników. Recepturę można zobaczyć na YouTube Tomasza Strzelczyka ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

seromakowiec
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Połóż masło na talerz i przykryj słoikiem. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak upiec seromakowiec z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła

Składniki na masę makową:

  • 300 g mąki
  • 700 ml mleka do parzenia maku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 120 g orzechów włoskich
  • 30 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka wanilii w płynie
  • ½ łyżeczki olejku waniliowego

Składniki na masę serową:

  • ¾ kg twarogu tłustego
  • ¼ kg serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 100 ml śmietanki 36%
  • ½ łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 120 ml mleka

Przygotowanie ciasta zaczniemy od zblendowania herbatników i roztopienia masła na wolnym ogniu. Do masła wsypujemy zmielone ciastka, mieszamy i przesypujemy do blaszki wysmarowanej masłem. Odstawiamy i mielimy orzechy. Mak gotujemy z mlekiem na małym ogniu przez 45 minut.

Gdy przestygnie dodajemy zmielone orzechy, dodajemy rodzynki, cukier trzcinowy, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, powidła śliwkowe, miód . Wbijamy też jajka, dodajemy olejek waniliowy i migdałowy. Delikatnie mieszamy, a potem miksujemy na jednolitą masę.

Seromakowiec zachwyca smakiem

Teraz robimy masę serową. Mielimy twaróg na gładką masę, wbijamy jajka, delikatnie mieszamy. Dokładamy serek mascarpone, śmietankę, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, skórkę pomarańczy i trochę oleju waniliowego . Składniki łączymy, a na herbatnikowy spód wykładamy kleksami masę makową.

Zalewamy to masą serową, wykładamy kolejną warstwę maku i znów zalewamy masą serową. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni na około 60 minut. Potem wyjmujemy i robimy polewę czekoladową z mleka i czekolady . Polewamy wierzch ciasta. Po upływie godziny smakuje obłędnie i będzie hitem każdej imprezy. Pisaliśmy o niezwykłych promocjach w Biedronce. Radziliśmy, jakiego chleba nigdy nie kupować.

seromakowiec
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Ten przepis na zimne nóżki dostałam od kucharki weselnej. Są hitem w karnawale
Dietetyk zdradził zaskakującą prawdę o miodzie. „To nieprawda, że jest mniej tuczący niż cukier"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy