Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dietetyk zdradził zaskakującą prawdę o miodzie. „To nieprawda, że jest mniej tuczący niż cukier"
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.01.2025 15:27

Dietetyk zdradził zaskakującą prawdę o miodzie. „To nieprawda, że jest mniej tuczący niż cukier"

dietetyk
Fot. Shutterstock, Youtube/Michał Wrzosek

Miód uważany za niezwykle smaczny, naturalny i zdrowy produkt. Jednak, czy miód jest mniej tuczący niż cukier? Prawdę ujawnia dietetyk Michał Wrzosek. Ta informacja zaskoczy niejednego z nas. 

Miód, czyli jeść czy nie jeść?

Miód jest produktem, który cieszy się dobrą opinią. Smaczny i naturalny, a do tego wyjątkowo zdrowy. Po miód chętnie sięgamy, gdy za oknem zimno i nieprzyjemnie. Pijemy herbatę z miodem, gdy łapie nas przeziębienie. Możemy wybierać spośród miodu spadziowego, wielokwiatowego, rzepakowego, akacjowego, czy gryczanego.

Rodzajów miodu jest pod dostatkiem. Jedzenie miodu wpływa dobroczynnie na pracę nerek, wątroby i układu moczowego. Ten naturalny słodki produkt łagodzi dolegliwości dolnych dróg oddechowych, układu pokarmowego i dobrze działa na układ krążenia. Jednak dietetyk Michał Wrzosek zwraca uwagę na kaloryczność miodu

miód
Fot. Canva/D-Ozon
Zalej ciasto olejem, dodaj farsz i włóż do piekarnika. Ten przepis ma ponad 100 lat

Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?

Nad tym, czy miód jest mniej tuczący niż cukier, zastanawia się Michał Wrzosek. Dietetyk w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube, sprawę stawia jasno. Michał Wrzosek mówi:

To nieprawda, że miód jest mniej tuczący niż cukier. Choć miód ma trochę mniej kalorii niż cukier, to jedna łyżka miodu waży więcej niż łyżka cukru. Oznacza to w praktyce, że miód może dostarczać więcej kalorii 

Dietetyk dalej wyjaśnia:

Przykładowo łyżka miodu to 80 kalorii podczas, gdy łyżka cukru to 48 kalorii. Jeśli więc potrzebujesz ograniczyć kalorie i chcesz schudnąć, to nie powinieneś zamieniać cukru na miód. To nie przyniesie Ci pożądanych efektów

Miód w naszej diecie

Jednocześnie dietetyk Michał Wrzosek podkreśla wartości miodu. W filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube przekonuje:

Miód zawiera pewne korzystne związki bioaktywne takie jak polifenole i flawonoidy. Z drugiej zaś strony, spożywając 1 łyżeczkę miodu, nie dostarczymy ich w znaczących ilościach. Dlatego miód nie jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych

Michał Wrzosek dalej tłumaczy:

Ilość tych związków może się znacząco różnić w zależności od rodzaju miodu. Badanie nie potwierdzają, że regularne spożywanie miodu przynosi konkretne korzyści zdrowotne. Dlatego nie można zakładać, że jedzenia miodu, wpłynie korzystniej na Twoje zdrowie niż jedzenie cukru

Pisaliśmy o nowym programie Magdy Gessler, jakiego jeszcze nie było w polskiej telewizji. Polecaliśmy sposoby na wzmocnienie wątroby. 

miód
Fot. Canva/Studio Doros