Szkodzi zdrowiu, a Polacy jedzą na potęgę. Nie kupuj tego chleba, to najgorszy wybór
Chleb chlebowi nierówny. Doktor Magdalena Cubała przyjrzała się popularnemu pieczywu i wskazała, jakiego należy unikać. Ekspertka zwróciła uwagę nie tylko na skład, ale i opakowanie. Dzięki jej radom twoja dieta będzie o wiele zdrowsza.
Chleb podstawą diety
Od wieków chleb jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Wydawać by się mogło, że każde pieczywo jest takie samo, ale okazuje się, że nie do końca. Tę kwestię postanowiła wyjaśnić doktor Magdalena Cubała, która specjalizuje się w leczeniu chorób przewlekłych. Oprócz tego swoimi poradami dzieli się również w mediach społecznościowych.
W jednym z udostępnionych filmów omawia popularne pieczywo dostępne na rynku i wskazuje najgorszy chleb. Dowiedz się, z jakich powodów należy go unikać, a już nigdy go nie kupisz.
Polski gigant spożywczy skomentował ceny masła. Posłanka uważa, że UOKiK powinien się temu przyjrzećNajgorszy chleb, którego musisz unikać
Według ekspertki jednym z najgorszych chlebów jest ten z dodatkami bakalii, orzechów i innych dodatków, które zawierają sporo cukru. To pieczywo jest barwione karmelem, a w dodatku zawinięte jest w folię spożywczą. Niestety, to nie najlepsze rozwiązanie, bo rozwijają się w nim grzyby, które przyspieszają zepsucie chleba.
Drugim wskazanym przez panią doktor pieczywem jest to od marki ProBody, który ma obniżoną zawartość kalorii i ma być chlebem pełnoziarnistym. Cubała, po wzięciu go do ręki zauważyła, że jest dziwnie pulchny, co wskazuje, że do jego produkcji użyto sztucznych spulchniaczy. Taki chleb to również nie najlepszy wybór. Czy istnieje pieczywo, które jest zdrowe i które bez obaw można dodać do diety?
Jaki chleb wybrać?
Doktor Cubała oprócz szkodliwych chlebów wskazała także na ten, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jej zdaniem najlepszy jest chleb żytni przygotowany na zakwasie. Dlaczego to właśnie ten chleb ma być najlepszym wyborem?
Może nie pierwszy wybór, bo trzeba się przyzwyczaić do smaku. Zobaczcie, jest twardy. Jest na zakwasie i takiego chleba się trzymamy. Jest sprzedawany bez tych wszystkich opakowań, które trzymają w środku wilgoć i powodują zarodniki grzyba – argumentowała dr Magdalena Cubała.
Jeżeli chcesz odżywiać się zdrowo i smacznie, to zdecydowanie warto postawić na poradę ekspertki i spośród pieczywa wybrać chleb na zakwasie.
Sprawdź także, dlaczego mandarynki z Biedronki wywołały dyskusję oraz poznaj przepis na ciasto, które musisz podać na święta.