Ten przepis na zimne nóżki dostałam od kucharki weselnej. Są hitem w karnawale
Jaka przekąska na karnawał jest na najlepsza? Zimne nóżki robią furorę na przyjęciach i weselach od wielu lat. Przepis od kucharki weselnej gwarantuje doskonały efekt. Polecam go każdemu smakoszowi.
Zimne nóżki, czyli pyszny karnawał
Karnawał sprzyja przyjęciom i spotkaniom w gronie rodziny oraz znajomych. Co podać z takiej okazji? Przyda się zawsze smaczna przekąska. Jedną z nich są zimne nóżki. Danie uwielbiane jest od wielu lat i niezmiennie cieszyć się powodzeniem na różnych imprezach. Jak przyrządzić zimne nóżki?
Sposobów jest wiele, ale ja każdemu polecam przepis kucharki weselnej. W moim domu już dawno stał się hitem. Każdy, kto spróbuje zimnych nóżek, chwali tę przekąskę i prosi o przepis. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Ulubione przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Dietetyk zdradził zaskakującą prawdę o miodzie. „To nieprawda, że jest mniej tuczący niż cukier"Jak zrobić zimne nóżki?
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka soli
- 6 ziaren
- 3 liście laurowe
- 25 g żelatyny
- 6 jajek
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- ¼ granatu
- natka pietruszki
- 600 ml rosołu
Przygotowanie zimnych nóżek zaczniemy od włożenia udek do garnka i zalania ich zimną wodą. Gotujemy 40 minut razem z cebulą, marchwią i przyprawami. Po upływie tego czasu warzywa wyjmujemy z garnka i odcedzamy mięso. Z bulionu odlewamy 100 ml i rozpuszczamy w tej ilości żelatynę.
Resztę bulionu odstawiamy. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy, jajka dzielimy na mniejsze części i kroimy granat. Będzie nam potrzebna ¼ owocu. Do szklanych miseczek wkładamy pokrojoną marchewkę, jajka, natkę pietruszki, kukurydzę i groszek.
Zimne nóżki hitem karnawału
Do miseczek dokładamy granat i mięso. Na wierzch dodajemy znów warzywa, jajka i granat. Teraz podgrzewamy żelatynę w kąpieli wodnej. Ważne, by żelatyny nie doprowadzić do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty odstawionego rosołu.
Dokładnie mieszamy i płyn wlewamy do miseczek. Gdy żelatyna ostygnie, to danie wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Zimne nóżki wychodzą pyszne i kolorowe. Dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Gwarantuje doskonałą przekąskę na karnawał. Pisaliśmy, jakie mięso jest najgorsze na rosół. Wyjaśnialiśmy, co dietetyk sądzi o fasolce o bretońsku.