Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeden dodatek nawet dziś wzbudza kontrowersje
YouTube / @oddaszfartucha

Strzelczyk pokazał, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeden dodatek nawet dziś wzbudza kontrowersje

20 grudnia 2023

Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych kucharzy na polskim Youtubie, pokazał swój przepis na tradycyjną polską sałatkę jarzynową z majonezem. Choć doskonałego nie trzeba udoskonalać, jeden składnik może niektórych zdziwić.

Sałatka jarzynowa wg Strzelczyka

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa składa się z warzyw, które już raz były użyte – do przygotowania bulionu. Dlatego jest tak częstą towarzyszką naszych świąt. Przygotowujemy wtedy tyle potraw, że składniki płynnie przechodzą z jednej do drugiej z nich.

Tomasz Strzelczyk nie zrywa z tradycją radykalnie. Z drugiej strony wiadomo – im bardziej tradycyjne danie, tym więcej jego regionalnych, lokalnych i rodzinnych wariacji . Co więc powiecie na taki przepis jak zaprezentowany przez youtubera?

Zamówił bigos na jarmarku świątecznym. Po spróbowaniu ostrzegł wszystkich „Nie kupujcie tego ludzie”

Sałatka jarzynowa Strzelczyka – przepis

Strzelczyk dodaje do swojej sałatki kilka składników, które nie zawsze się w niej znajdują. Mnie najbardziej zainspirował dodatek, który znalazł się w niej oprócz majonezu – musztarda. Ale jest też druga strona medalu. Kucharz dodaje bowiem do swojej sałatki kukurydzę z puszki, a z tym wiele osób na na pieńku . Kukurydza taka, choć zawsze pod ręką, jest słodka i można uważać, że psuje efekt słono-wytrawnej sałatki jarzynowej.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • Po 3 marchewki i pietruszki
  • Seler – kawałek
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • 5 jajek
  • Słodko-kwaśne jabłko
  • Po małej puszce kukurydzy i groszku
  • 6 łyżek majonezu
  • 1-2 łyżki musztardy
  • Sól i pieprz
Projekt bez nazwy-4.jpg
fot. Canva

Sałatka jarzynowa z kukurydzą – przygotowanie

Sałatkę tę przygotowujemy podobnie jak każdą inną sałatkę jarzynową. Ważne, by warzywa korzeniowe i ziemniaki gotować wyszorowane, ale obrać je dopiero po ugotowaniu, oraz by były ugotowane al dente .

Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie te składniki kroimy w drobną kostkę. Kroimy też w kostkę ogórki kiszone. Nieobrane jabłka kroimy w małe słupki, a następnie w kostkę .

Do miski dodajemy kukurydzę i groszek – jeśli jest zmrożony, należy go wcześniej zblanszować, by był chrupiący . Przyprawiamy majonezem, musztardą i mieszamy. Próbujemy, a następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku.

Przed podaniem należy pozwolić sałatce się przegryźć. Najlepiej zrobi jej kilka godzin w lodówce. Warto pamiętać, że majonez, choć uważany za tuczący, potrafi być produktem dietetycznym, jeśli tylko trzymamy się tych zasad podanych przez dietetyka .

Projekt bez nazwy-5.jpg
fot. Canva
Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigilią
W tym roku zamiast karpia usmażę tę rybę. Jest smaczniejsza, o wiele zdrowsza i ma mniej ości
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy