Zamówił bigos na jarmarku świątecznym. Po spróbowaniu ostrzegł wszystkich „Nie kupujcie tego ludzie”
Znany youtuber Książulo kontynuuje swój objazd po jarmarkach bożonarodzeniowych. Tym razem trafił do Katowic. Najbardziej zwrócił jego uwagę bigos, i nie chodziło tylko o cenę.
Bożonarodzeniowe jarmarki w Polsce
Tradycja jarmarków, które przed Bożym Narodzeniem obecne są „od zawsze” w Austrii czy w Niemczech, umacnia się w Polsce. Są u nas częstą okazją, by uzupełnić na ostatnią chwilę prezenty czy zrobić zakupy nietypowych czasem produktów na świąteczny stół. Dlatego częściej niż na zachodzie spotykamy tu stragany z produktami spożywczymi na wynos.
Takim trochę dziadostwem zalatuje. Bazar. Bazar się robi – podsumował to Książulo.
Książula interesuje jednak najbardziej to, co na jarmarkach można zjeść na miejscu. W Katowicach rzuciły mu się w oczy oscypki (w końcu konurbacja śląska jest w pobliżu Beskidu Żywieckiego), a także stoiska z produktami takimi jak śledzie.
W tym roku zamiast karpia usmażę tę rybę. Jest smaczniejsza, o wiele zdrowsza i ma mniej ościKsiążulo na jarmarku w Katowicach
Youtuber zwrócił też uwagę na ceny – generalnie podobne jak w innych tego typu miejscach w Polsce, ale też ciekawy asortyment.
Polska surowa szynka z dzika na przykład, 120 złotych za kilogram. Ale to dzik, to pewnie droższy. Ale czy aż tak? Nie wiem – zastanawiał się.
W końcu jednak postanowił sprawdzić, jak Katowice radzą sobie z bigosem. I to efekty tego sprawdzania wywarły na nim niezatarte wrażenie.
Książulo ocenia katowicki bigos
Najdroższy bigos w tym roku. 28 złotych za miseczkę. A wygląda jak ze słoika, znowu ma ten kolor podły
Podsumował Książulo swoje pierwsze wrażenia. Kiedy spróbował, upewnił się w swoim przekonaniu.
Słoik. Smakuje jak wszystkie te niedobre bigosy, bo niektóre były dobre. To jest znowu bigos z tą taką kiełbasą najtańszą. Totalnie przemysłowy, marketowy bigos, w ogóle nie przesiąknięty smakiem – ocenił youtuber.
Swoją recenzję zakończył apelem.
Nie kupujcie tego ludzie, to jest mój apel do was. 28 złotych? Jest coraz drożej. Jako konsument normalny to bym sam tu nie przyszedł – podsumował.
Jeśli chcesz spróbować naprawdę dobrego bigosu, przyrządź go sam według tego przepisu lub z tym niepowtarzalnym składnikiem.