Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigilią
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 20.12.2023 00:50

Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigilią

Śledź w oleju
atlasstudio/Canva

Wszyscy już dawno zrobili śledzie, a Ty jeszcze nawet ich nie kupiłaś? Nic się nie stało, zdążysz. Te przepisy działają nawet dzień przed wigilią. 

Podstawowe warunki

Oczywiście, lepiej jest marynować śledzie przez 2-3 dni, wtedy smak marynaty, którym przechodzą, jest bardziej intensywny. Jednak nawet doba w lodówce wystarczy, żeby móc je z dumą podać. Poniższe przepisy są proste, szybkie w wykonaniu i bardzo efektowne. Jedno, o co koniecznie musisz zadbać, to jakość śledzi i ich solidne rozsolenie.

Nie kupujemy więc śledzi miękkich, rozwarstwionych filetów, śledzi o żółtawym kolorze. Śledzie muszą być sprężyste, srebrzyste lub srebrzystobłękitne, zwarte i lekko twardawe. Najlepiej, żeby solanka, w której się je trzyma, była przejrzysta, nie mętna. 

Śledzie płuczemy z solanki pod bieżącą wodą, po czym wkładamy je do mleka na co najmniej 6 godzin. Znów płuczemy pod wodą, osuszamy i – możemy zaczynać.    

 

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva
Nigdy nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Dodaj do niej zakwas i postaw na stole. Bliscy przetrą oczy ze zdumienia

Najprostszy śledź w oleju

Nic prostszego. Potrzeba tylko śledzi, kilku kulek ziela angielskiego, kilku liści laurowych i cebuli. Najlepiej wziąć słodkawą – cukrową lub czerwoną. Plus ulubiony olej, np. lniany. 

Sposób przygotowania:
 

  • Śledzia kroimy w poprzeczne kawałeczki
  • Cebulę kroimy w plasterki
  • W wyparzonym słoiku układamy na zmianę warstwę śledzia i warstwę cebuli
  • Każdą z warstw przekładamy liściem laurowym i dwoma ziarnkami ziela
  • Kiedy wypełnimy w ten sposób cały słoik, zalewamy aż po brzeg olejem
  • Szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na co najmniej dobę.

     
Projekt bez nazwy(2).jpg
Canva

 





 

Śledzie w oliwie i cytrynie

Sok z cytryny, podobnie jak skórka, jest bardzo intensywny. Dlatego te śledzie szybko przechodzą cytrynowym smakiem. Są świeże i zaskakujące. Potrzeba śledzi, cebuli, soku z 2 cytryn i jednej cytryny pokrojonej w plastry.

Sposób przygotowania:
 

  • Cytryny starannie myjemy pod letnią wodą, dokładnie szorujemy, możemy użyć płynu do naczyń. Płuczemy i parzymy.
  • Śledzie kroimy w poprzek na drobne kawałki
  • Z dwóch cytryn wyciskamy sok, jedną kroimy na plasterki
  • Cebulę kroimy na plasterki
  • Do wyparzonego słoiczka wkładamy kawałki śledzia, po czym przekładamy je plasterkiem cebuli i plasterkiem cytryny
  • Czynność powtarzamy do wypełnienia słoika
  • Zalewamy sokiem z cytryny do połowy wysokości słoika, dopełniamy oliwą
  • Wkładamy do lodówki na co najmniej dobę

     
Projekt bez nazwy(3).jpg
Canva

  •  

Najłatwiejszy śledź w śmietanie

Temu śledziowi wystarczy doba w lodówce. Dłużej raczej nie należy go tam trzymać. Poza śledziem potrzeba listków laurowych, ziela angielskiego, cebuli cukrowej, pieprzy czarnego w ziarnach i śmietany 22%. 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w cienkie piórka
  • W misce umieszczamy śledzia pokrojonego w niewielkie kawałki
  • W drugiej misce łączymy cebulę ze śmietaną, liśćmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim, starannie mieszamy
  • Zalewamy naszego śledzia śmietaną
  • Wkładamy do lodówki na dobę
  • Przy podawaniu uważamy, by nie podać liścia, pieprzu i ziela
     
Projekt bez nazwy(5).jpg
Canva


Inspiracje do przepisów czerpaliśmy z książek: Ambasada śledzia Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka oraz Śledzie bałtyckie naturalnie Giena Mientkiewicza i Andrzeja Szylara

Tagi: Cebula Danie Ryba