Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigilią
Wszyscy już dawno zrobili śledzie, a Ty jeszcze nawet ich nie kupiłaś? Nic się nie stało, zdążysz. Te przepisy działają nawet dzień przed wigilią.
Podstawowe warunki
Oczywiście, lepiej jest marynować śledzie przez 2-3 dni, wtedy smak marynaty, którym przechodzą, jest bardziej intensywny. Jednak nawet doba w lodówce wystarczy, żeby móc je z dumą podać. Poniższe przepisy są proste, szybkie w wykonaniu i bardzo efektowne. Jedno, o co koniecznie musisz zadbać, to jakość śledzi i ich solidne rozsolenie.
Nie kupujemy więc śledzi miękkich, rozwarstwionych filetów, śledzi o żółtawym kolorze. Śledzie muszą być sprężyste, srebrzyste lub srebrzystobłękitne, zwarte i lekko twardawe. Najlepiej, żeby solanka, w której się je trzyma, była przejrzysta, nie mętna.
Śledzie płuczemy z solanki pod bieżącą wodą, po czym wkładamy je do mleka na co najmniej 6 godzin. Znów płuczemy pod wodą, osuszamy i – możemy zaczynać.
Najprostszy śledź w oleju
Nic prostszego. Potrzeba tylko śledzi, kilku kulek ziela angielskiego, kilku liści laurowych i cebuli. Najlepiej wziąć słodkawą – cukrową lub czerwoną. Plus ulubiony olej, np. lniany.
Sposób przygotowania:
- Śledzia kroimy w poprzeczne kawałeczki
- Cebulę kroimy w plasterki
- W wyparzonym słoiku układamy na zmianę warstwę śledzia i warstwę cebuli
- Każdą z warstw przekładamy liściem laurowym i dwoma ziarnkami ziela
- Kiedy wypełnimy w ten sposób cały słoik, zalewamy aż po brzeg olejem
- Szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na co najmniej dobę.
Śledzie w oliwie i cytrynie
Sok z cytryny, podobnie jak skórka, jest bardzo intensywny. Dlatego te śledzie szybko przechodzą cytrynowym smakiem. Są świeże i zaskakujące. Potrzeba śledzi, cebuli, soku z 2 cytryn i jednej cytryny pokrojonej w plastry.
Sposób przygotowania:
- Cytryny starannie myjemy pod letnią wodą, dokładnie szorujemy, możemy użyć płynu do naczyń. Płuczemy i parzymy.
- Śledzie kroimy w poprzek na drobne kawałki
- Z dwóch cytryn wyciskamy sok, jedną kroimy na plasterki
- Cebulę kroimy na plasterki
- Do wyparzonego słoiczka wkładamy kawałki śledzia, po czym przekładamy je plasterkiem cebuli i plasterkiem cytryny
- Czynność powtarzamy do wypełnienia słoika
- Zalewamy sokiem z cytryny do połowy wysokości słoika, dopełniamy oliwą
- Wkładamy do lodówki na co najmniej dobę
Najłatwiejszy śledź w śmietanie
Temu śledziowi wystarczy doba w lodówce. Dłużej raczej nie należy go tam trzymać. Poza śledziem potrzeba listków laurowych, ziela angielskiego, cebuli cukrowej, pieprzy czarnego w ziarnach i śmietany 22%.
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w cienkie piórka
- W misce umieszczamy śledzia pokrojonego w niewielkie kawałki
- W drugiej misce łączymy cebulę ze śmietaną, liśćmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim, starannie mieszamy
- Zalewamy naszego śledzia śmietaną
- Wkładamy do lodówki na dobę
- Przy podawaniu uważamy, by nie podać liścia, pieprzu i ziela
Inspiracje do przepisów czerpaliśmy z książek: Ambasada śledzia Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka oraz Śledzie bałtyckie naturalnie Giena Mientkiewicza i Andrzeja Szylara