Strzelczyk pokazał, jak zrobić chrupiące placki z młodych ziemniaków. 1 detal jest kluczowy
Placki ziemniaczane można przygotować nawet z młodych bulw. Strzelczyk pokazał jak sprawić, by się nie rozpadły. Kluczowe jest dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nie będzie potrzebna nawet mąka, a placki wyjdą smaczne i chrupiące.
Przepis na placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka
Jeśli do tej pory nie próbowaliście przygotowywać ziemniaczanego rarytasu z młodych bulw, musicie przetestować ten przepis. Dokładne odciśnięcie warzyw z soku wystarczy, aby placki zachwyciły was smakiem i miały właściwą konsystencję.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 duże jaja
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
Zaczynamy od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o większych oczkach. Następnie uzyskaną masę dokładnie odciskamy z płynu. Dodajemy oczyszczony i posiekany szczypiorek oraz wbijamy jajka.
Całość dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy zrumienią się z obu stron, przenosimy je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać placki ziemniaczane Strzelczyka?
Kucharz proponuje serwowanie rarytasu z kwaśną śmietaną. Koniecznie jedzcie go na ciepło — będzie rozpływał się w ustach i przyjemnie chrupał.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie znakomitych podlaskich kartaczy . Być może skusi was też prosty przepis na botwinkę z dodatkiem ogórka kiszonego — jest przepyszna.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA