Rozbiła schab i nadziała go uwielbianym farszem. Te kotlety są już hitem
Kotlety schabowe z wybornym farszem ruskim stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Połączenie cebulki, twarogu i ziemniaków świetnie pasuje do soczystego mięsa wieprzowego, a przygotowanie dania jest bardzo proste. Koniecznie musicie spróbować.
Przepis na ruskie kotlety schabowe
Wypełnienie rozbitego schabu farszem ruskim — łączącym mączyste ziemniaki, tłusty twaróg i zrumienioną cebulkę — to strzał w dziesiątkę. Nawet wybredni domownicy spróbują takiego rarytasu. Kombinacja jest obłędnie pyszna.
Składniki:
- 400-500 g schabu
- 250 g mączystych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 250 g tłustego twarogu
- 35 g masła (można zastąpić olejem)
- mąka pszenna
- 2 duże jaja
- bułka tarta
- sól i pieprz w ilości do smaku
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne kotlety schabowe? Wypełnijcie je ruskim farszem
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Pokrojone w kostkę warzywo gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cebulę siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym maśle lub oleju.
Dodajemy ją do rozgniecionych tłuczkiem ziemniaków. Mieszamy składniki i studzimy, po czym łączymy z rozdrobnionym twarogiem. Tak przygotowany farsz zawijamy w pokrojone na plastry, rozbite na cienkie kotlety i oprószone solą oraz pieprzem mięso wieprzowe.
Dokładnie formujemy coś na kształt roladek. Bez obaw - mięso będzie trzymało się farszu. Następnie panierujemy zawijasy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż do zrumienienia.
Jak podać ruskie kotlety schabowe?
Danie przed podaniem, koniecznie odsączcie na ręczniku papierowym — nie może pływać w tłuszczu. Najlepiej smakować będzie ze świeżą i soczystą surówką.
Na naszej stronie znajdziecie kilka smakowitych propozycji. Spróbujcie klasycznej kombinacji pora, marchewki i jabłka. Być może skusi was też surówka colesław z twistem, czyli na bazie czerwonej kapusty.
Źródło: YT/Nathallae