Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozbiła schab i nadziała go uwielbianym farszem. Te kotlety są już hitem

Rozbiła schab i nadziała go uwielbianym farszem. Te kotlety są już hitem

Ruskie kotlety schabowe
Screen z filmu na kanale YouTube Nathallae

Kotlety schabowe z wybornym farszem ruskim stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Połączenie cebulki, twarogu i ziemniaków świetnie pasuje do soczystego mięsa wieprzowego, a przygotowanie dania jest bardzo proste. Koniecznie musicie spróbować.
 

Przepis na ruskie kotlety schabowe

Wypełnienie rozbitego schabu farszem ruskim — łączącym mączyste ziemniaki, tłusty twaróg i zrumienioną cebulkę — to strzał w dziesiątkę. Nawet wybredni domownicy spróbują takiego rarytasu. Kombinacja jest obłędnie pyszna.

Składniki:

  • 400-500 g schabu
  • 250 g mączystych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 250 g tłustego twarogu
  • 35 g masła (można zastąpić olejem)
  • mąka pszenna
  • 2 duże jaja
  • bułka tarta
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodny

Jak zrobić smaczne kotlety schabowe? Wypełnijcie je ruskim farszem

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Pokrojone w kostkę warzywo gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cebulę siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym maśle lub oleju.

Dodajemy ją do rozgniecionych tłuczkiem ziemniaków. Mieszamy składniki i studzimy, po czym łączymy z rozdrobnionym twarogiem. Tak przygotowany farsz zawijamy w pokrojone na plastry, rozbite na cienkie kotlety i oprószone solą oraz pieprzem mięso wieprzowe.

Dokładnie formujemy coś na kształt roladek. Bez obaw - mięso będzie trzymało się farszu. Następnie panierujemy zawijasy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż do zrumienienia.

Jak podać ruskie kotlety schabowe?

Danie przed podaniem, koniecznie odsączcie na ręczniku papierowym — nie może pływać w tłuszczu. Najlepiej smakować będzie ze świeżą i soczystą surówką.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smakowitych propozycji. Spróbujcie klasycznej kombinacji pora, marchewki i jabłka. Być może skusi was też surówka colesław z twistem, czyli na bazie czerwonej kapusty.

Źródło: YT/Nathallae