Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zdradził sekret idealnych kartaczy. Prawie wszyscy robią je źle

Strzelczyk zdradził sekret idealnych kartaczy. Prawie wszyscy robią je źle

Kartacze Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kartacze są znakomitym daniem, znanym zwłaszcza na Podlasiu. Choć wielu smakoszy decyduje się je przygotować, równie duża grupa zapomina o odpowiednich proporcjach składników. Tomasz Strzelczyk zdradził jak dobrać ilość ziemniaków ugotowanych i surowych, aby uzyskać najlepsze efekty.
 

Przepis na znakomite kartacze Tomasza Strzelczyka

Proporcja do przygotowania pysznych kartaczy to 10% ziemniaków ugotowanych do ziemniaków surowych. Zachowując odpowiedni stosunek masy i stosując ziemniaki mączyste typu C, uzyskamy smakowite kluski, które będą rozpływały się w ustach.

Składniki na kartacze:

  • 300 g surowej karkówki
  • 900 g ziemniaków surowych, obranych
  • 90 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 niezbyt duża cebula
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na okrasę:

  • pokrojony w kostkę boczek
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól wedle uznania
Pokrój i dorzuć do poszatkowanej kapusty. Tak wiosennej surówki jeszcze nie jadłeś

Jak zrobić wyśmienite kartacze? Kluczowe są proporcje

Przygotowanie zaczynamy od starcia surowych ziemniaków na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej od razu umieszczać je naw misce wyłożonej gazą — wtedy będzie je łatwiej odcisnąć z nadmiaru płynu.

Wodę z ziemniaków odstawiamy. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą też wykorzystamy. Mięso mielimy w maszynce, korzystając z sitka o drobnych oczkach. Wraz z nim rozdrabniamy też  cebulę, a następnie doprawiamy całość solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą wraz z płynem znad skrobi. Ziemniaki surowe łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami ugotowanymi oraz skrobią z miski. Solimy.

Z mięsnego farszu formujemy kulki. Z ziemniaczanej masy kształtujemy placuszek i zamykamy w nim nadzienie, starannie zlepiając brzegi. Tak przygotowujemy wszystkie kartacze, a następnie partiami gotujemy je w przygotowanym wcześniej garnku.

Jak podać kartacze?

Tomasz Strzelczyk ziemniaczany rarytas wypełnionym mięsem polewa okrasą ze zrumienionego na patelni boczku i cebulki. Składniki doprawia majerankiem i solą. Jego zdaniem tak smakują najlepiej.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite rarytasy regionalne. Oprócz kartaczy warto przetestować podlaskie pierogi z zieloną soczewicą i boczkiem. Być może skusi was również tradycyjny śląski obiad.

Kartacze Tomasza Strzleczyka są pyszne.png
canva/Bartosz Choroszewski

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA