Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze mielone. Wybór mięsa zaskoczy niejedną gospodynię
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przyrządza kotlety mielone. Z jego przepisu wychodzą smaczne jak nigdy wcześniej. Podane na obiad zachwycają wszystkich. Mięso, z których je przygotowuje może być sporą niespodzianką.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na kotlety mielone
Znany wszystkim kucharz i autor książek kulinarnych - Tomasz Strzelczyk - pokazał swój sposób na kotlety mielone . Przepis znaleźliśmy na jego kanale na YouTubie, gdzie od wielu już lat dzieli się autorskimi i smacznymi przepisami. Polacy cenią sobie jego dania i nie szczędzą pozytywnych komentarzy na temat ich smaku.
Dokładnie tak samo jest w wypadku kotletów, na które przepis poznasz za chwilę. Zachwycają od pierwszego kęsa, a tradycyjny obiad zamieni się w genialną ucztę. Domownicy będą domagali się tego dania znacznie częściej. Sprawdź, jakie mięso na kotlety mielone wybrał uwielbiany kucharz.
Jakie mięso na kotlety mielone?
Zanim poznasz przepis Strzelczyka na kotlety mielone, musisz dowiedzieć się także, jakie mięso jest najlepsze. Tym razem wcale nie jest to wieprzowina. Kucharz przyrządza je z indyka, a dokładnie ze zmielonego udźca indyczego. Mięso cechuje się tym, że nie zawiera zbyt wiele tłuszczu i jest bardzo zdrowe.
Oprócz niego będziesz potrzebować także inne produkty. Jest to między innymi ser, który zapewnia odpowiednią wilgotność kotletom. Umieściliśmy je wszystkie na liście poniżej. Skompletuj produkty i bierzmy się za smażenie.
Składniki:
- 1 kg mielonego udźca z indyka
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 kajzerki namoczone w mleku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone Strzelczyka
Zacznij od obrania cebuli. Następnie drobno posiekaj ją w kostkę. Mięso przełóż do miski i wsyp do niej cebulę. Dodaj starte na małych oczkach tarki ząbki czosnku oraz ser żółty.
Do tej samej miski wbij jedno jajko i dwa żółtka. Na koniec dodaj namoczone kajzerki, masło oraz wsyp pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie na jednolitą masę.
Z powstałej masy uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej. Smaż je z dwóch stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a zachwycą każdego. Teraz już wiesz, jakie mięso na kotlety mielone warto wybrać na najbliższy obiad.
Sprawdź także, jaki miód warto spożywać oraz wypróbuj sposób na domowy przecier pomidorowy .