Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.08.2024 21:00

Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu

przecier z pomidorów
Fot. shutterstock/jack7

Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować. 

Przecier pomidorowy taki jak od babci

Koniec sierpnia to doskonały moment, by przygotować przetwory na zimę. U mnie w domu praca w kuchni wre na całego. Przygotowałam już pyszne pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu. Smak i zapach jest nie do opisania. Z pomidorów robię przecier, który potem używam do przygotowania zupy pomidorowej.

Wychodzi, że palce lizać. Jest tak smaczna, aromatyczna, że szybko znika z talerzy. To zasługa przecieru z pomidorów, który robi z przepisu babci. Sprawdzona receptura jest warta polecenia. Dzięki niej przygotujesz przecier z pomidorów dużo lepszy od sklepowego. Poniżej znajdziesz przepis. 

przecier z pomidorów
Fot. Canva/SGAFotoStudio
Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię

Jak zrobić przecier z pomidorów z przepisu babci?

Składniki:

  • 3 kg pomidorów gruntowych
  • 3 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie przecieru z pomidorów zacznij od umycia i sparzenia warzyw. Zdejmij z nich skórkę i przełóż pomidory do garnka z grubym dnem. Gotuj je 40 minut, po tym czasie będą już miękkie. Zblenduj pomidory, wsyp sól i cukier. 

Gotuj 2-3 godziny, by odparować nadmiar płynu. Przecier w tym czasie nabierze odpowiedniej gęstości. Nakładaj go do wcześniej wyparzonych słoików. Gdy całkowicie ostygną, to na drugi dzień pasteryzuj je. Małe słoiki przez 10 minut, a duże przez 15 minut. 

Przecier z pomidorów lepszy od sklepowego

Przecier z pomidorów jest bardziej delikatny i mniej kwaśny od tego sklepowego. To wartościowy, domowy produkt, którego warto użyć do zup pomidorowych, sosów, czy zapiekanek. Taki przecier przyda się do makaronów, mięs i dipów.

Smakuje i pachnie świeżymi pomidorami. Można go zakwasić odrobiną soku z cytryny, jeśli chcemy, by był bardziej kwaśny. Polecam każdemu ten prosty i pyszny przepis. Przecier z pomidorów  wyjdzie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak upiec znakomitą szarlotkę. Podawaliśmy przepis na pierogi z serem od Ewy Wachowicz. 

przecier z pomidorów
Fot. Canva/FotografiaBasica

Źródło: beszamel.se.pl