Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał przepis na najprostsze ciasto świata. Wystarczą 3 składniki
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Strzelczyk pokazał przepis na najprostsze ciasto świata. Wystarczą 3 składniki

19 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z 3 składników. Do przygotowania deseru potrzebujemy ciasta francuskiego, mleka skondensowanego i śmietany kremówki. Ciasto jest pysznym dodatkiem do kawy i herbaty, cała blacha zniknie błyskawicznie.

Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyśmienite dania główne, sałatki i ciasta. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystany w artykule. Niedawno Tomasz Strzelczyk opublikował kolejny przepis, tym razem na rewelacyjne ciasto z 3 składników.

Ciasto z 3 składników przygotujemy błyskawicznie. Upieczone paluchy z gotowego ciasta francuskiego przekładamy kremem z kremówki i mleka skondensowanego. Do ciasta nie wykorzystamy wszystkich paluchów. Strzelczyk zostawia kilka, żeby zrobić z nich dekorację.

Ciasto dekorujemy jednak dopiero na drugi dzień. Tomasz Strzelczyk radzi, aby paluchy przekładane kremem docisnąć delikatnie na blaszce i wstawić do lodówki na całą noc, dzięki czemu ciasto stężeje i łatwo będzie je pokroić na mniejsze porcje.

Najprostsze ciasto z 3 składników przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 200 g schłodzonego mleka skondensowanego

Jak zrobić ciasto z 3 składników? Prosty deser zachwyci każdego łasucha

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na cienkie paski, przełóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 200 stopniach C, odstaw je, żeby przestygły. Przygotuj krem: śmietankę ubij na pół sztywną pianę.

Dolewaj stopniowo mleko skondensowane i delikatnie mieszaj łyżką. Podłużną foremkę, np. keksówkę wyłóż folią spożywczą, wyłóż niewielką ilość kremu. Na krem poukładaj paluchy z ciasta francuskiego i posmaruj kremem. Wyłóż paluchy, a wierzch wysmaruj resztą kremu.

Ciasto dociśnij delikatnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Paluchy, które zostały będą pyszną dekoracją, nie wyrzucaj ich. Następnego dnia wyjmij ciasto z foremki. Paluchy pokrusz i oprósz ciasto z każdej strony, smacznego.

Przygotuj również ciasto ze śliwkami, jest idealne do kawy w chłodne, jesienne dni. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczne ciasto czekoladowe- tu poznasz przepis na ciasto z 2 składników , jest przepyszne.

Wykładanie kremu na paluchy z ciasta francuskiego
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy