Smakosze.pl
Ekspresowe ciasto ze śliwkami

Canva / pix

Najszybsze i najprostsze ciasto ze śliwkami leniwej gospodyni. Klika chwil i gotowe

16 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Ciasto leniwej gospodyni swoją nazwę zawdzięcza znikomej ilości czasu, jaka jest potrzebna do jego wykonania. To ciasto ze śliwkami przygotujesz w zaledwie 10 minut. Wystarczy połączyć ze sobą składniki a następnie wymieszać je za pomocą widelca. Potem krótki pobyt w piekarniku i przepyszne ciasto jest gotowe.

To ciasto ze śliwkami jest dziecinnie proste do wykonania. Smakuje jednak wybornie. Apetyczna kruszonka i wyraźnie wyczuwalny waniliowy aromat sprawiają, że temu ciastu wprost nie sposób się oprzeć.

Sałatka bankietowa bije na głowę jarzynowa i gyros. Znika ze stole jako pierwsza

Sałatka bankietowa bije na głowę jarzynową i gyros. Znika ze stołu jako pierwsza

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczne ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • szklanka cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 jajka

  • 6 łyżek oleju

  • niepełna szklanka mleka

  • 1 kg śliwek węgierek

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak przyrządzić błyskawiczne ciasto ze śliwkami

Przygotuj kruszonkę na ciasto ze śliwkami. Na stolnicę wysyp mąkę wymieszaną z cukrem. Dodaj do nich pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki siekaj nożem, aż zaczną się powoli łączyć i powstaną grudki ciasta, czyli nasza kruszonka, po czym odstaw ją na bok.

Owoce na ciasto ze śliwkami umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń z nich pestki. Śliwki będziemy kłaść na wierzchu ciasta, możesz pozostawić je w połówkach lub pokroić na mniejsze kawałki.

Na blacie postaw dwa naczynia do przygotowania składników ciasta ze śliwkami. W jednym połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki, w drugim roztrzep jajka z dodatkiem mleka, oleju i ekstraktu z wanilii. Następnie zawartość obu naczyń wymieszaj ze sobą za pomocą widelca.

Wylej ciasto ze śliwkami do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj przygotowane wcześniej śliwki i posyp je kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pyszna ciasto ze śliwkami będzie gotowe po ok. 40 minutach. Wypróbuj ten przepis na wspaniałe ciasto marchewkowe. To klasyczne ciasto zachwyca swoim smakiem.

Canva / prosiaczeq

Canva / prosiaczeq

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >