Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk robi najlepsze faworki na Tłusty Czwartek. Ten przepis jest już kultowy
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk robi najlepsze faworki na Tłusty Czwartek. Ten przepis jest już kultowy

29 stycznia 2025

Już za niespełna miesiąc będziemy świętować Tłusty Czwartek. To ulubione święto wszystkich łasuchów. Wiadomo, że nie zabraknie pączków, ale koniecznie trzeba zrobić też faworki. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo kruche, chrupiące i pyszne.

Chrupiące faworki, czyli słodki hit

W tym roku Tłusty Czwartek obchodzimy 27 lutego . Zjedzenie przynajmniej jednego pączka jest już słodką tradycją. Jednak wszyscy wiemy, że na jednym nigdy się nie kończy. To samo z faworkami . Tu nawet nie ma, co liczyć zjedzonych smakołyków . Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami.

Z tej okazji Tomasz Strzelczyk poleca kultowy już przepis na faworki. Chrupiące, kruche, leciutkie i pyszne są teraz w zasięgu każdego łasucha . Zrobimy je dzięki wskazówkom popularnego kucharza. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd  też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

faworki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal

Jak zrobić faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 łyżek śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka pasty z wanilią
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie faworków zaczniemy od wsypania mąki do miski, dodajemy kwaśną śmietaną, żółtka. Dokładamy pastę z wanilią i wlewamy wódkę . Najpierw delikatnie mieszamy składniki, a potem zagniatamy ciasto . Powinno wyjść dość twarde.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Wyrabianie wymaga czasu, a wychodzi kruche i jednolite. Przykrywamy je folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki . Potem rozwałkowujemy połowę ciasta , a potem drugą część. Ciasto powinno być dość cienkie, odkrajamy brzegi i ciasto kroimy na pasy o szerokości 3- 4 cm.

faworki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Faworki najlepsze na Tłusty Czwartek

Na każdym kawałku ciasta robimy nacięcie i przekładamy przez nie ciasto. Faworki smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Podczas smażenia puchną i jak to mówi Strzelczyk “robią się chruściaste”. Wyglądają wspaniale, a po usmażeniu musimy wyłożyć je na talerz z ręcznikiem papierowym .

W ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. Faworki posypujemy cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie, są obłędnie kruche i “chruściaste”. Warto przyrządzić je na Tłusty Czwartek . Przepis Tomasza Strzelczyka gwarantuje pyszny efekt. Pisaliśmy, dlaczego drewniana łyżka może się stać groźna dla zdrowia . Informowaliśmy o kontrowersyjnym składniku, który trafi do żywności .

faworki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Tak drogo jeszcze nie było. Ceny rosną w zastraszającym tempie
Biorę ręcznik papierowy i wykładam nim piekarnik. Żałuję, że poznałem to dopiero teraz
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy