Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.01.2025 09:13

Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal

cebula marynowana
Fot. Canva/Langan

Cebula urozmaica smak wielu dań. Jednak marynowana czerwona cebula to dopiero niebo w gębie. Z nią kanapki, burgery i surówki nie będą miały sobie równych. Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny. 

Zamarynuj cebulę w prosty sposób

Bez cebuli trudno wyobrazić sobie gotowanie. Dodajemy ją do surówek, kanapek, zapiekanek, czy chociażby- jajecznicy. Siekamy surową i podsmażamy na patelni. W każdym wydaniu cebula podkręca smak dań. Warto przyrządzić marynowaną czerwoną cebulę, która wygląda wspaniale i smakuje jeszcze lepiej.

Delikatna i o głębokim smaku nie wymaga pasteryzowania. Cebulę marynowaną przyrządzimy w dosłownie 10 minut. Wystarczy pokroić ją, włożyć do słoika i zalać zalewą, którą robimy z octu, wody, soli i cukru. Można też dołożyć czosnek, pieprz, czy płatki chili.

cebula
Fot. Canva/Ockra
Tak drogo jeszcze nie było. Ceny rosną w zastraszającym tempie

Jak zrobić cebulę marynowaną?

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 125 ml ody
  • 75 ml octu winnego
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • opcjonalnie płatki chili

Przygotowanie cebuli marynowanej zaczniemy od obrania cebuli i pokrojenia jej w cieniutkie plasterki. Warto użyć mandoliny. Cebulę wkładamy do 2-3 słoików. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy do słoików. Dodajemy też przyprawy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Następnie musimy zagotować wodę, dodajemy sól i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się. Wlewamy ocet i ponownie mieszamy. Cebulę w słoikach zalewamy ciepłą zalewą. Zostawiamy do ostygnięcia. Potem zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki na 12 godzin

cebula
Fot. Canva/Langan

Cebula marynowana, czyli głębia smaku

Cebulę marynowaną należy przechowywać w lodówce. Wychodzi niezwykle smaczna i delikatna. To zasługa zalewy i użytych przypraw. Można dowolnie z nimi eksperymentować. Jeśli zależy nam na ostrzejszym smaku, to warto dodać więcej czosnku lub chili.

Cebula marynowana smakuje najlepiej z burgerami, surówkami, ale też kanapkami z ulubionymi dodatkami. Z cebulą w takim wydaniu poradzi sobie każdy. Przepis jest bardzo prosty i gwarantuje pyszny smak. Pisaliśmy, jakie przetwory najlepiej zrobić zimą. Radziliśmy, jak nigdy nie należy podgrzewać miodu

cebula
Fot. Canva

Źródło: platebykate.com