Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Nie ma odwrotu, Unia zadecydowała. Kontrowersyjny składnik trafi do jedzenia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.01.2025 17:36

Nie ma odwrotu, Unia zadecydowała. Kontrowersyjny składnik trafi do jedzenia

chleb
Fot. Shutterstock

Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie, które do wytworzenia żywności dopuszcza użycie proszku z larw mącznika młynarka. Kontrowersyjny pomysł opatrzony jest warunkami, które muszą zostać spełnione przez producentów. W jakich produktach znajdą się owady? Niektóre z nich mogą zaskoczyć.

Komisja Europejska reaguje

Temat proszku z larw mącznika młynarka po raz pierwszy pojawił się w 2021 roku. Wtedy stwierdzono, że nadaje się on do spożycia. Dla opinii publicznej spożywanie owadów było i nadal jest pomysłem kontrowersyjnym. 

Firma Nutri'Earth jako jedyna do 2030 roku ma dostęp do proszku z larw.  Zawnioskowała do władz Unii Europejskiej o zmianę przepisów. Komisja Europejska przychyliła się do wniosku i poczyniła stosowne kroki. Skutkiem tego jest rozporządzenie, które dopuszcza stosowanie proszku z larw mącznika młynarka do produkcji żywności.

larwy.jpg
Fot. Canva/marima-design
Wrzuć je do pralki. Tabletki do zmywarki sprawdzą się nie tylko w kuchni

Komisja Europejska stawia warunki

W rozporządzeniu Komisja Europejska zastrzega jednak, że proszek z owadów może być stosowany, jeżeli producent spełni dwa warunki. Oto one.

Po pierwsze larwy mącznika młynarka muszą być odpowiednio przygotowane i oczyszczone. W praktyce oznacza to, że larwy muszą być poddane naświetlaniu UV. Ponadto na 24 godziny  przed tym procesem owady nie mogą być karmione, aby wydaliły z siebie całą treść pokarmową.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Drugi, z postawionych przez Komisję Europejską, warunków mówi o tym, że jedzenie, które zawiera proszek z mącznika młynarka, musi być odpowiednio opisane. Stosowne oznaczenia powinny znaleźć się na opakowaniu wraz z informacją, że ten składnik może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza.

Nie tylko mącznik młynarek

Gazeta Rzeczpospolita poinformowała, że do produkcji żywności oprócz mącznika będzie można wykorzystywać również świerszcze domowe i szarańczę wędrowną. Według tego źródła wykorzystywanie owadów do produkcji jedzenia nie jest niczym nowym. Już wcześniej na polskim rynku były dostępne artykuły spożywcze zawierające owady.

Zdaniem ekspertów takie rozwiązanie sprawdzi się doskonale w ochronie środowiska. Polska firma HiProMine, która produkuje z larw owadów paszę dla zwierząt, już teraz zainwestowała w rozwój produkcji i liczy na spory zysk. 

mąka.jpg
Fot. Canva/DAPA Images

W jakim jedzeniu znajdzie się mącznik młynarek?

Zastosowanie mącznika młynarka w produkcji żywności jest bardzo szerokie. Proszek z larw może trafić przede wszystkim do mąk, z których powstanie pieczywo, makarony i inne produkty zbożowe.

Warto pamiętać, że owad jest świetnym i o wiele bardziej ekologicznym źródłem białka. Dlatego znajdzie zastosowanie w produkcji żywności dla sportowców, m.in.: batonów białkowych i chipsów.

Niektórzy producenci wykorzystają go także do produkcji przetworzonych owoców, warzyw i serów.

Sprawdź także, jakiego pieczywa z Biedronki unikać oraz poznaj przepis na ciasto jabłkowe zrobione inaczej.

batony białkowe.jpg
Fot. Canva