1 błąd i drewniana łyżka staje się siedliskiem bakterii. Nigdy tak nie rób
Drewniana łyżka jest chyba w każdej polskiej kuchni. Przydatna w gotowaniu i smażeniu, może przez naszą nieuwagę przynieść więcej szkody, niż pożytku. Pewien drobiazg zamienia drewnianą łyżkę w miejsce, w którym znakomicie czują się bakterie.
Drewniana łyżka w kuchni
Drewniane łyżki znane są w kuchni od wieków. Jednak nie są tylko reliktem przeszłości. Wciąż z nich korzystamy podczas gotowania. Popularne i przydatne są na całym świecie do dziś. Współczesną aktualność te kuchenne akcesoria, zawdzięczają temu, że w połowie XX wieku, patelnie zaczęto pokrywać teflonem.
Metalowe łyżki stały się w tym przypadku nieużyteczne. Mogły zniszczyć teflonową powłokę. Wciąż popularny jest mit, że zdrapanie teflonu grozi nam poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Dlatego drewniana łyżka wydaje się być tu niezastąpiona.
Nie ma odwrotu, Unia zadecydowała. Kontrowersyjny składnik trafi do jedzeniaDrewniana łyżka i bakterie
Drewniana łyżka nie uszkodzi delikatnej powierzchni patelni teflonowej. Jednak śmiało też możemy ją zastąpić łyżką silikonową. Drewno może nieść ze sobą poważne zagrożenia. Jeśli dojdzie to pęknięcia tego naturalnego materiału, to musimy się mieć na baczności. Wilgotne drewno jest doskonałą pożywką dla bakterii w kuchni.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Źle wysuszona drewniana łyżka stanowi środowisko, które sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Jednak najbardziej niebezpieczne są wyżej wspomniane pęknięcia w drewnianych łyżkach. Nie jesteśmy w stanie ich usunąć ani bakterii, które w tych miejscach się znajdują. Dlatego jedynym wyjściem jest wyrzucenie pękniętej drewnianej łyżki.
Czym zastąpić drewnianą łyżkę?
Niektórzy uważają, że drewniane łyżki wywołują “szok termiczny” w potrawie. Na pewno taką naturalną łyżką się nie poparzymy. Faktem jest, że metalowe łyżki źle reagują z kwaśnymi daniami. Drewniane są dla potraw neutralne.
Teraz możemy zastąpić je łyżkami silikonowymi. Są one dużo bardziej higieniczne od łyżek drewnianych w kuchni. Nie pękają, są wytrzymałe i funkcjonalne. Nie będą stanowić zagrożenia dla naszego zdrowia. Warto użyć ich podczas gotowania. Pisaliśmy, co zrobić, żeby mielone wyszły soczyste jak nigdy dotąd. Radziliśmy, dlaczego warto jeść kaszę pęczak.
Źródło: pysznosci.pl