Strzelczyk wziął kawał schabu i pokroił na plastry. Przy tym kotlety mogą się schować
Schab już nie tylko na kotlety. Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na wykorzystanie tego mięsa. Przyrządza z niego doskonałe danie na obiad. Zrób je z przepisu znanego kucharza, a na pewno podpasuje twojej rodzinie. Sposób jest łatwy, a przyrządzenie dania nie zajmuje dłużej niż przygotowanie kultowych schabowych.
Strzelczyk ze schabu robi nie tylko kotlety
Tomasz Strzelczyk to ceniony autor kilku książek kucharskich. Jego przepisy i autorskie dania podbijają serca wielu gospodyń i ich rodzin. Nie ma się, co dziwić, bo dzięki jego radom można przygotować nie tylko smaczne, ale też zaskakujące potrawy.
W jednym ze swoich najnowszych przepisów pokazuje, że ze schabu można zrobić nie tylko kotlety schabowe , ale też coś znacznie lepszego. Rolada z tego mięsa to ciekawsza i smaczniejsza propozycja. Z przepisu umieszczono poniżej, przygotujesz ją w łatwy sposób.
Schab i kilka dodatków
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście schab. Mięso musi być świeże, więc kup je w sprawdzonym sklepie mięsnym. Potrzebne będą także składniki na farsz, który znajdziesz się w roladach. O wszystkich dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Każdy składnik jest niezbędny i odpowiada za doskonały smak dania.
Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 450 g pieczarek
- 4 jajka
- 3 łyżki sera śmietankowego
- 1 natka koperku
- 1 natka pietruszki
- 15 plastrów boczku
- masło
- szczypta tymianku
- pieprz
- sól
Rolada ze schabu - przepis
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kiedy będzie wrzała, włóż jajka i ugotuj je na twardo. Umyty i oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab pokrój na plastry o grubości około 1,5-2 centymetrów . Każdy z nich rozbij na cienkiego kotleta. Przypraw je pieprzem oraz solą.
Obrane pieczarki w drobną kostkę. Podsmaż je na maśle. Jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Koperek oraz pietruszkę umyj i drobno posiekaj. Przełóż posiekane warzywa wraz z podsmażonymi pieczarkami do jajek. Dodaj także serek śmietankowy oraz pieprz, sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Farsz przełóż na pobite mięso, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Każdą z nich zawiń w plastry boczku. Zawiniątka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały każdemu. Sprawdź, co dodać do placków ziemniaczanych, aby smakowały lepiej oraz poznaj przepis na niezwykle śniadanie .