Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął kawał schabu i pokroił na plastry. Przy tym kotlety mogą się schować
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk wziął kawał schabu i pokroił na plastry. Przy tym kotlety mogą się schować

13 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Schab już nie tylko na kotlety. Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na wykorzystanie tego mięsa. Przyrządza z niego doskonałe danie na obiad. Zrób je z przepisu znanego kucharza, a na pewno podpasuje twojej rodzinie. Sposób jest łatwy, a przyrządzenie dania nie zajmuje dłużej niż przygotowanie kultowych schabowych.

Strzelczyk ze schabu robi nie tylko kotlety

Tomasz Strzelczyk to ceniony autor kilku książek kucharskich. Jego przepisy i autorskie dania podbijają serca wielu gospodyń i ich rodzin. Nie ma się, co dziwić, bo dzięki jego radom można przygotować nie tylko smaczne, ale też zaskakujące potrawy.

W jednym ze swoich najnowszych przepisów pokazuje, że ze schabu można zrobić nie tylko kotlety schabowe , ale też coś znacznie lepszego. Rolada z tego mięsa to ciekawsza i smaczniejsza propozycja. Z przepisu umieszczono poniżej, przygotujesz ją w łatwy sposób.

zawijanie schaby.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Przez niego miód traci nie tylko smak
Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Schab i kilka dodatków

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście schab. Mięso musi być świeże, więc kup je w sprawdzonym sklepie mięsnym. Potrzebne będą także składniki na farsz, który znajdziesz się w roladach. O wszystkich dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Każdy składnik jest niezbędny i odpowiada za doskonały smak dania.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 450 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki sera śmietankowego
  • 1 natka koperku
  • 1 natka pietruszki
  • 15 plastrów boczku
  • masło
  • szczypta tymianku
  • pieprz
  • sól

Rolada ze schabu - przepis

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kiedy będzie wrzała, włóż jajka i ugotuj je na twardo. Umyty i oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab pokrój na plastry o grubości około 1,5-2 centymetrów . Każdy z nich rozbij na cienkiego kotleta. Przypraw je pieprzem oraz solą.

Obrane pieczarki w drobną kostkę. Podsmaż je na maśle. Jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Koperek oraz pietruszkę umyj i drobno posiekaj. Przełóż posiekane warzywa wraz z podsmażonymi pieczarkami do jajek. Dodaj także serek śmietankowy oraz pieprz, sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Farsz przełóż na pobite mięso, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Każdą z nich zawiń w plastry boczku. Zawiniątka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały każdemu. Sprawdź, co dodać do placków ziemniaczanych, aby smakowały lepiej oraz poznaj przepis na niezwykle śniadanie .

roladka .jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy