Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął suchy chleb i zalał go mlekiem. Taniej i smaczniej już się nie da
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk wziął suchy chleb i zalał go mlekiem. Taniej i smaczniej już się nie da

23 lipca 2024

Tomasz Strzelczyk zaprezentował ciekawy sposób na zużycie suchego chleba. Przyrządził z niego pełnoprawny obiad. Niezwykle niska cena takiego posiłku to jego nie jedyna zaleta. Sposób krok po kroku opisujemy poniżej.

Nie marnujmy chleba

Jak mówiły szacunki Banku Żywności z 2021 roku, w Polsce co sekundę do kosza trafiają 184 bochenki chleba . To tylko część, ale znacząca, pięciu milionów ton żywności, które wyrzucamy każdego roku. Tymczasem jest wiele sposobów na oszczędzenie tego podstawowego, a do tego symbolicznego produktu spożywczego.

Najprostszym rozwiązaniem, by nie marnować suchego pieczywa, jest oczywiście bułka tarta . Jednak nawet w sezonie na nowalijki, takie jak fasolka, szparagi czy bób, możemy zużyć jej ograniczoną ilość. Kolejna część, namoczona w mleku, pójdzie do kotletów mielonych. To jednak czasem w dalszym ciągu za mało metod zużycia nadmiaru czerstwego pieczywa. Czy można z czerstwego chleba wyczarować cały tani obiad ?

mielenie masy chlebowej
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Promocja ruszyła wczoraj z samego rana. W Biedronce dają mleko za darmo, wystarczy zrobić 1 rzecz

Tani obiad Strzelczyka

Z pomocnym przepisem na tani obiad z czerstwego chleba przychodzi Tomasz Strzelczyk. Popularny kucharz na Youtubie zaprezentował swój sposób na bezmięsne kotlety. Do ich przygotowania nadają się nawet czerstwe chleby z ziarnami , z których bułka tarta za bardzo nie wyjdzie. Sekretem jest dobre przyprawienie masy chlebowej.

Składniki

  • ½ kg czerstwego chleba dowolnego rodzaju
  • 0,4 l mleka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Mały pęczek szczypiorku.
  • Sól, pieprz
  • Do smażenia: bułka tarta, tłuszcz

Przygotowujemy tani obiad z chleba

Chleb dzielimy na mniejsze kawałki i namaczamy w mleku . Nasiąkanie powinno potrwać co najmniej 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy masę, by wypiła mleko równomiernie.

Namoczony chleb odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem.  Zieleninę siekamy. Masę mieszamy z ziołami w dużej misce. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.

Masę chlebową wyrabiamy podobnie jak mięsną na kotlety mielone. Odstawiamy na 10 minut .  Po tym czasie z masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu , z obu stron, aż będą rumiane.

Pamiętaj też o ważnym składniku idealnych mielonych i wypróbuj przepis na mizerię po szwedzku .

gotowe kotlety chlebowe
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Moja mama nie kisi zwykłych ogórków. Robi je po koreańsku, są chrupiące i intensywne
Dodaj do surówki z pora i marchewki. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy