Strzelczyk wziął suchy chleb i zalał go mlekiem. Taniej i smaczniej już się nie da
Tomasz Strzelczyk zaprezentował ciekawy sposób na zużycie suchego chleba. Przyrządził z niego pełnoprawny obiad. Niezwykle niska cena takiego posiłku to jego nie jedyna zaleta. Sposób krok po kroku opisujemy poniżej.
Nie marnujmy chleba
Jak mówiły szacunki Banku Żywności z 2021 roku, w Polsce co sekundę do kosza trafiają 184 bochenki chleba . To tylko część, ale znacząca, pięciu milionów ton żywności, które wyrzucamy każdego roku. Tymczasem jest wiele sposobów na oszczędzenie tego podstawowego, a do tego symbolicznego produktu spożywczego.
Najprostszym rozwiązaniem, by nie marnować suchego pieczywa, jest oczywiście bułka tarta . Jednak nawet w sezonie na nowalijki, takie jak fasolka, szparagi czy bób, możemy zużyć jej ograniczoną ilość. Kolejna część, namoczona w mleku, pójdzie do kotletów mielonych. To jednak czasem w dalszym ciągu za mało metod zużycia nadmiaru czerstwego pieczywa. Czy można z czerstwego chleba wyczarować cały tani obiad ?
Tani obiad Strzelczyka
Z pomocnym przepisem na tani obiad z czerstwego chleba przychodzi Tomasz Strzelczyk. Popularny kucharz na Youtubie zaprezentował swój sposób na bezmięsne kotlety. Do ich przygotowania nadają się nawet czerstwe chleby z ziarnami , z których bułka tarta za bardzo nie wyjdzie. Sekretem jest dobre przyprawienie masy chlebowej.
Składniki
- ½ kg czerstwego chleba dowolnego rodzaju
- 0,4 l mleka
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Mały pęczek szczypiorku.
- Sól, pieprz
- Do smażenia: bułka tarta, tłuszcz
Przygotowujemy tani obiad z chleba
Chleb dzielimy na mniejsze kawałki i namaczamy w mleku . Nasiąkanie powinno potrwać co najmniej 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy masę, by wypiła mleko równomiernie.
Namoczony chleb odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Zieleninę siekamy. Masę mieszamy z ziołami w dużej misce. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.
Masę chlebową wyrabiamy podobnie jak mięsną na kotlety mielone. Odstawiamy na 10 minut . Po tym czasie z masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu , z obu stron, aż będą rumiane.
Pamiętaj też o ważnym składniku idealnych mielonych i wypróbuj przepis na mizerię po szwedzku .