Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama nie kisi zwykłych ogórków. Robi je po koreańsku, są chrupiące i intensywne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.07.2024 07:06

Moja mama nie kisi zwykłych ogórków. Robi je po koreańsku, są chrupiące i intensywne

ogórki po koreańsku
Fot. Canva/Nungning20

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. To dobry powód na poznanie zupełnie innego przepisu na kiszone ogórki. Niektórzy twierdzą nawet, że są smaczniejsze niż te kiszone tradycyjną metodą. Wypróbuj ten przepis, a smak ogórków zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła je co roku.

Ogórki kiszone inne niż tradycyjne

Ogórki kiszone są uwielbianym, polskim dodatkiem wielu dań. Ich smak zna każdy i tak samo każdy wyczekuje, kiedy będzie mógł spróbować tych z nowego roku. Nie każdy jednak wie, że istnieje inny sposób na kiszenie tego warzywa.

Pochodzi z Korei i wyróżnia się zalewą. Nadaje im ostrzejszego smaku, a same ogórki jeszcze bardziej chrupią. Dlatego koniecznie musisz poznać ich smak, więc zrób je z przepisu umieszczonego poniżej, a nie zawiedziesz się.

ogór ki.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Zapomnij o czyszczeniu zmywarki octem i sodą. Jest lepszy sposób

Sekret tkwi w składnikach

Ogórki kiszone po koreańsku swój smak zawdzięczają szczególnie jednej przyprawie, którą należy dodać do zalewy. W oryginalnej wersji jest to gochugaru, czyli suszone w płatkach chilli. My z racji tego, że składnik jest trudno dostępny w Polsce, zastąpimy ją mieloną ostrą papryką.

Oczywiście najważniejszym składnikiem są ogórki, wybierz takie same, jak te na kiszone tradycyjnie. Niezbędne są również inne składniki na zalewę. Wszystkie umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i żadnego z nich nie pomijaj.

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • kawałek imbiru (około 3 centymetry)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli do przetworów

Przepis na ogórki kiszone po koreańsku

Ogórki dokładnie umyj, a następnie zostaw je na 3 godziny w misce z wodą do namoczenia. W tym czasie przygotuj inne składniki. Czosnek oraz imię obierz i zetrzyj na mały oczkach tarki.

Wodę zagotuj i rozpuść w niej sól. Pozostaw ją wystygnięcia. Kiedy to nastąpi, wlej sos sojowy i wymieszaj. Teraz czas na ogórki. Odetnij ich końcówki i pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra. Dymkę drobno posiekaj.

Ogórki oraz czosnek, imbir, ostrą paprykę i cebulę przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj składnik. Tak przyprawione ogórki przełóż do wyparzonych słoików. Zalej je roztworem wody i soli. Szczelne zakręć i pozostaw słoiki na dobę w temperaturze pokojowej. Przechowuj je w lodówce, a ich smakiem będziesz cieszyć się dłużej. Sprawdź, jak zrobić chleb bez mąki oraz zobacz, co zmieni się w Żabce.

ostre ogórki.jpg
Fot. Canva/Im Yeongsik