Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do surówki z pora i marchewki. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.07.2024 06:06

Dodaj do surówki z pora i marchewki. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

ścieranie marchewki
Fot. Canva/oceane2508

Dobry obiad nie może istnieć bez surówki. Koniecznie zrób tę z przepisu, a będziesz przyrządzać ją bardzo często. Jeden składnik nada jej wyjątkowego smaku i sprawi, że domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Ta surówka obiadowa oprócz smaku ma także inną zaletę, przygotujesz ją łatwo i błyskawicznie.

Surówka obiadowa lepsza niż inne

Surówki oprócz tego, że zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych, mają także inną zaletę. Sprawiają, że z ziemniakami i porcją mięsa tworzy pełnowartościowe danie na obiad. Ta z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu, swój smak zawdzięcza jednemu składnikowi. 

Nada on jej wyjątkowego smaku oraz lekkości. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj z niego ten doskonały obiadowy dodatek. 

kalarep[a.jpg
Fot. Canva/Nungning20
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu

Koniecznie dodaj ten składnik

Surówka obiadowa swój smak zawdzięcza kalarepie. To niedoceniane warzywo w połączeniu z innymi produktami tworzy doskonały smak surówki. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Nie pomiń żadnego z nich, bo tylko razem tworzą ten smakowity dodatek obiadowy. 

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 1 marchew
  • biała część pora
  • olej
  • cukier
  • pieprz
  • sól

 

Surówka obiadowa - przepis

Marchew i kalarepy obierz, umyj. Następnie zetrzyj składniki na dużych oczkach tarki i przełóż je do miski. Białą część pora dokładnie umyj i drobno posiekaj. Wsyp je do miski i dodaj odrobinę oleju.

Wsyp sól, pieprz oraz odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Pozostaw ją na 20 minut, aby składniki przegryzły się ze sobą. Podawaj ją na obiad, a wszyscy będą nią zachwyceni.

surówka obaidowa.jpg
Fot. Canva/Svetlana Kolpakova