Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje
screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/FoodieMedia

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

13 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Tomasz Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie, z czym go podaje. Nie z gotowym makaronem, nie z domową krajanką, a z kluskami lanymi. Rosół gotowany na dwóch rodzajach mięs, włoszczyźnie i z kilkoma aromatycznymi dodatkami smakuje wybornie. Uraczcie nim rodzinę.

Rosół to nasza ukochana, polska zupa. Choć tyle razy już go jedliśmy, mamy ochotę na jeszcze. W sumie jego smak można nieco odmieniać, gotując go na różnych rodzajach mięs, wzbogacając mniej oczywistymi warzywami czy przyprawami.

Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować iście królewski rosół gotowany na kaczce i wołowinie. Oprócz włoszczyzny i cebuli dodaje do niego też suszone grzyby, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków i jeszcze parę przypraw. Rosół jest przepyszny, zwłaszcza że serwuje go z wyśmienitym, domowym dodatkiem, a mianowicie z kluskami lanymi.

Przepis Strzelczyka na rosół z kluskami lanymi

Składniki:

  • korpus, skrzydełka i szyja kaczki

  • ok. 50 dag wołowego szpondra

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 2 cebule

  • kilka suszonych grzybów

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 3 listki laurowe

  • 2 małe kawałki gałki muszkatołowej

  • 4 goździki

  • 1/2 łyżki ziaren pieprzu

  • 1 łyżka suszonego lubczyku

  • 1 łyżka soli

na kluski lane:

  • ok. 50 ml wody

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • 5-6 łyżek mąki

Przygotowanie esencjonalnego rosołu wg Strzelczyka

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, aż wywar się zagotuje. Usuń wtedy szumowiny.

Do wywaru dodaj obrane i pokrojone na kawałki marchewki, pietruszki i seler. Dorzuć też oczyszczony por i opieczone połówki cebuli. Dodaj suszone grzyby i przyprawy.

Rosół gotuj na małym ogniu bez pokrywki przez 5-6 godzin. W razie potrzeby dopraw go jeszcze do smaku.

Na kluski lane do miseczki wlej wodę, dodaj jajka, sól i mąkę. Rozmieszaj płynne, ale niezbyt rzadkie ciasto. W garnku zagotuj wodę, wlewaj na nią cienkim strumieniem ciasto.

Kluski gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy je odcedź. Rosół podawaj z lanymi kluskami, posypany posiekaną natką pietruszki. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rosół z dodatkiem cytryny , a także na rosół z lubczykiem .

gałka muszkatołowa
canva/ lindavostrovska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy