Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Nie potrzebuje długiego wyrastania
Czym osłodzić sobie dzień? Może puszystym ciastem drożdżowym z owocami i kruszonką? Ma tradycyjny smak i tę zaletę, że dość szybko wyrasta. Przygotujemy bowiem ciasto — topielec, które wyrasta w wodzie. Obędzie się więc bez długiego czekania, aż drożdżowy placek można będzie upiec i zjeść.
Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Takie właśnie ciasto wypiekała zwykle babcia lub mama. Młodzi ludzie są najczęściej zbyt zabiegani, by robić dość czasochłonne ciasto drożdżowe. Trzeba je najpierw długo wyrabiać, potem musi wyrosnąć po wyrobieniu i jeszcze w formie. Do tego trzeba doliczyć czas potrzebny na jego upieczenie.
Tym wszystkim, którzy chcą nieco skrócić czas przygotowania ciasta drożdżowego, polecamy zrobić jego topioną wersję. Na czym ona polega? Po wyrobieniu, zamiast przykrywać ciasto ściereczką i odstawiać do wyrośnięcia, wrzuca się je do zimnej wody. Rośnie w niej o wiele szybciej, a po upieczeniu jest naprawdę pulchne i miękkie.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
na ciasto:
ok. 75 dag mąki pszennej
6 dag świeżych drożdży
15 dag cukru
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
4 jajka
cukier wanilinowy
7 dag masła
ok. 60 dag owoców sezonowych, np. borówek, wiśni, śliwek
na kruszonkę:
1 szklanka mąki
8 dag masła
8 dag cukru
Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego
Do połowy letniego mleka dodaj pokruszone drożdże. Rozmieszaj je z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Do mąki dodaj ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj, a potem wyrób gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj do niego letnie masło. Do dużego garnka nalej sporo wody. Włóż do niej ciasto i poczekaj, aż wypłynie na powierzchnię. Będzie to oznaczało, że ciasto już wyrosło.
Owoce umyj, osącz. Jeśli mają pestki, usuń je i ewentualnie pokrój na kawałki. Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem odpowiednio rozciągniętym ciastem. Na wierzchu ciasta ułóż gęsto owoce, posyp je kruszonką.
Ciasto wstaw do zimnego piekarnika. Piekarnik ustaw na 180 st. C. Od momentu, jak piekarnik osiągnie zadaną temperaturę, piecz ciasto ok. 45 minut. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką, a także na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis