Smakosze.pl
rosół

canva/gbh007

Tradycyjny, ale pachnący latem. Przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem. Niby jest tradycyjny, ale pachnący latem. A wszystko za sprawą magicznego zioła. Jeśli więc macie lubczyk w ogródku, w doniczce na parapecie lub udało się wam go kupić, koniecznie dorzućcie go do rosołu. Wywar nabierze orzeźwiającego, przyjemnego smaku.

Rosół chętnie gotujemy przez cały rok. Gdy jest zimno, doskonale rozgrzewa. Gdy jest ciepło, też nie potrafimy go sobie odmówić, bo po prostu uwielbiamy tę zupę. Latem warto jednak pokusić się o dorzucenie do wywaru dodatku, który podniesie jego walory smakowe i zapachowe. Koniecznie przygotujcie rosół z lubczykiem.

gołąbki po kaszubsku

Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

CZYTAJ DALEJ

Lubczykowi dawniej przypisywano funkcję afrodyzjaku. Wierzyć, nie wierzyć, ale z pewnością zioło to ma ciekawy smak i zapach. Warto więc wykorzystać go w kuchni, zwłaszcza że bez problemu rośnie w ogródkach i wiele osób ma go pod ręką. Ugotujcie z jego dodatkiem uwielbiany wywar, a sami przyznacie, że rosół z lubczykiem pachnie latem.

Jak ugotować rosół z lubczykiem?

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka

  • 1 ćwiartka z kurczaka

  • 1 skrzydło indycze

  • kilka drobiowych żołądków

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 mały por

  • 2 gałązki lubczyku

  • 1 listek laurowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu z lubczykiem

Mięso i żołądki opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wywar się zagotuje. Usuń szumowiny.

Z cebuli zdejmij wierzchnią łuskę, przekrój na pół, opiecz na palniku lub suchej patelni. Dodaj do gotującego się mięsa.

Marchew, pietruszkę, seler i por oczyść, dodaj do wywaru. Rosół gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj do niego gałązki lubczyku, listek laurowy oraz trochę soli i pieprzu.

Rosół gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce jeszcze 2-2,5 godziny. Dopraw go do smaku, podawaj z makaronem. Posyp go posiekaną natką pietruszki

Z naszego serwisu dowiesz się też, po co dodaje się ocet do rosołu, a także, kiedy należy solić rosół.

lubczyk

canva/jonnysek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >