Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny, ale pachnący latem. Przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.08.2022 14:49

Tradycyjny, ale pachnący latem. Przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem

rosół
canva/gbh007

Poznajcie przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem. Niby jest tradycyjny, ale pachnący latem. A wszystko za sprawą magicznego zioła. Jeśli więc macie lubczyk w ogródku, w doniczce na parapecie lub udało się wam go kupić, koniecznie dorzućcie go do rosołu. Wywar nabierze orzeźwiającego, przyjemnego smaku.

Rosół chętnie gotujemy przez cały rok. Gdy jest zimno, doskonale rozgrzewa. Gdy jest ciepło, też nie potrafimy go sobie odmówić, bo po prostu uwielbiamy tę zupę. Latem warto jednak pokusić się o dorzucenie do wywaru dodatku, który podniesie jego walory smakowe i zapachowe. Koniecznie przygotujcie rosół z lubczykiem.

Lubczykowi dawniej przypisywano funkcję afrodyzjaku. Wierzyć, nie wierzyć, ale z pewnością zioło to ma ciekawy smak i zapach. Warto więc wykorzystać go w kuchni, zwłaszcza że bez problemu rośnie w ogródkach i wiele osób ma go pod ręką. Ugotujcie z jego dodatkiem uwielbiany wywar, a sami przyznacie, że rosół z lubczykiem pachnie latem.

Jak ugotować rosół z lubczykiem?

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka

  • 1 ćwiartka z kurczaka

  • 1 skrzydło indycze

  • kilka drobiowych żołądków

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 mały por

  • 2 gałązki lubczyku

  • 1 listek laurowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu z lubczykiem

Mięso i żołądki opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wywar się zagotuje. Usuń szumowiny.

Z cebuli zdejmij wierzchnią łuskę, przekrój na pół, opiecz na palniku lub suchej patelni. Dodaj do gotującego się mięsa.

Marchew, pietruszkę, seler i por oczyść, dodaj do wywaru. Rosół gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj do niego gałązki lubczyku, listek laurowy oraz trochę soli i pieprzu.

Rosół gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce jeszcze 2-2,5 godziny. Dopraw go do smaku, podawaj z makaronem. Posyp go posiekaną natką pietruszki Z naszego serwisu dowiesz się też, po co dodaje się ocet do rosołu, a także, kiedy należy solić rosół.

lubczyk
canva/jonnysek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: