Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykła, wakacyjna wersja rosołu. Dodatek cytryny działa cuda

Niezwykła, wakacyjna wersja rosołu. Dodatek cytryny działa cuda

Wakacyjna wersja rosołu
canva/airdone

Pełen aromatu, lekki rosół skusi niejednego smakosza. Dodajcie do niego soku z cytryny, a nabierze przyjemnie orzeźwiającego kwaskowego posmaku. Danie będzie idealne na obiad w upalny dzień. Spróbujecie?

Nietuzinkowy rosół z dodatkiem soku z cytryny jest pyszną propozycją na wakacyjny obiad dla całej rodziny. Nieco odbiegający od klasycznego specjał jest świeży i bogaty. Aromatyczny owocowy sok podkreśla bowiem inne smaki, nadając im głębi. Niebo w gębie.

Przepis na lekki cytrynowy rosół

Składniki:

  • 4 litry wody

  • 4 udka z kurczaka

  • 2 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • 1 średnia cebula

  • 1 mały por

  • pół większego selera lub 1 mniejszy

  • 1-2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 niezbyt duże cytryny

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić orzeźwiający rosół? Do zupy dodajcie soku z cytryny, a smak was zachwyci

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni Celsjusza. Warzywa korzeniowe myjemy i kroimy je na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą oraz opłukanym porem. Pieczemy od 15 do 25 minut.

W większym garnku umieszczamy oczyszczone mięso. Zalewamy je woda i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Zbieramy pojawiające się szumy.

Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa, a następnie przecedzamy rosół i ponownie wkładamy kurczaka. Gotujemy kolejną godzinę. Doprawiamy sola oraz pieprzem.

Stopniowo wlewamy sok z cytryny. Rosół powinien mieć lekko kwaśny smak, lecz nie powinien on w zupie dominować. Jeśli chcemy, na koniec możemy dodać skórkę startą z dwóch cytryn — rosół będzie miał jeszcze przyjemniejszy zapach.

Pamiętajmy tylko, że na taki krok możemy się zdecydować tylko wtedy, gdy dokładnie oczyścimy owoce. Zupę podajemy z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką oraz natka pietruszki. Smacznego.

Po inne pomysły na wyborny rosół zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na elegancki śląski specjał weselny oraz prostą recepturę na to danie bez dodatku mięsa.

Rosół z sokiem z cytryny jest pyszny
canva/DNY59

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: