Strzelczyk zdradził swój sposób na schabowego na całą patelnię. Wypróbuję go w najbliższą niedzielę
Przygotujcie dużą patelnię, bo kotlet schabowy z przepisu Tomasza Strzelczyka, zajmie ją całą. Sposób znanego kucharza na to lubiane danie obiadowe jest wart polecenia. Warto skorzystać ze wskazówek Tomasza Strzelczyk i zrobić schabowego, jakiego świat nie widział.
Sposób Tomasza Strzelczyka na wielkiego schabowego
Kotlet schabowy jest jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce . Mięciutkie mięso w chrupiącej panierce potrafi zawrócić w głowie niejednemu smakoszowi. Jeśli macie ochotę na schabowego na całą patelnię, to Tomasz Strzelczyk podpowiada jak go zrobić.
Kulinarnych wskazówek udziela w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube. Przygotujcie pokaźny kawałek schabu i pokrójcie mięso na kotlety o grubości 4 cm. Następnie taki kotlet natnijcie przez środek, rozłóżcie oba płaty i dopiero rozbijajcie. Tomasz Strzelczyk radzi, by nie robić tego zbyt cienko . Taki schabowy wyjdzie naprawdę pokaźnych rozmiarów.
Tomasz Strzelczyk zdradza patent na schabowego
Tomasz Strzelczyk pokazał też swój pomysł na panierkę. Robi ją z panko zamiast ze zwykłej bułki tartej. Panko to panierka, która jest przygotowywana z mielonego na drobno chleba bez skórki . Wyróżnia się lekkością i chrupkością. Nie pali się też zbyt szybko na patelni. Strzelczyk schabowe panieruje też w mące pszennej i jajkach.
Znany kucharz radzi, żeby wsypać szczyptę kurkumy do jajek, które mają blady kolor . Jajka trzeba rozmącić. Tłuszcz, na którym smaży się kotlety schabowe , jest tu istotny. Znany kucharz wybiera gęsi smalec . Ewentualnie do smażenia schabowych można użyć smalcu wieprzowego lub masła klarowanego. Olej jest najsłabszym wyborem.
Schabowe, czyli niebo w gębie
Tomasz Strzelczyk radzi, by schabowe smażyć na dużej ilości tłuszczu. Kotlet powinien wręcz w nim pływać. Najpierw mięso należy panierować w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Gdy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, musi na niego trafić kotlet. Po 8 minutach smażenia trzeba go odwrócić na drugą stronę.
Smażenie z drugiej strony będzie krótsze. Kotlet schabowy wychodzi rumiany. Po 2-3 minutach można już przystąpić do krojenia mięsa. Schabowy jest wyjątkowo chrupiący, soczysty, delikatny i smaczny. To prawdziwe niebo w gębie. Teraz jest w Waszym zasięgu . Pisaliśmy o tych, jakich parówek zdaniem dietetyka, nie należy nigdy kupować. Polecaliśmy domowy sposób na lśniący piekarnik.