Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorsze miejsce, gdzie można przechowywać miód. Pszczelarze łapią się za głowę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.11.2024 15:15

Najgorsze miejsce, gdzie można przechowywać miód. Pszczelarze łapią się za głowę

miody w słoikach
Fot. Canva/neufal54

Miód to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Jego prozdrowotne właściwości są niezwykle cenne zwłaszcza o tej porze roku. Dlatego dowiedz się, jak przechowywać miód, a zachowasz w nim wszystko, co najcenniejsze.

Miód jest ważny

Miód jest jednym z tych składników, który powinien znaleźć się w diecie każdego nas. Przede wszystkim, dlatego że jest to naturalny słodzik i śmiało można zastąpić nim mniej zdrowy cukier. Ponadto jest bogaty w witaminy, a przede wszystkim w antyoksydanty. 

Dzięki czemu jest najczęściej wykorzystywany w sezonie jesienno-zimowym, kiedy występuje również sezon przeziębień i grypy. Wtedy miód staje się doskonałym składnikiem na leczenie podrażnionego gardła, ale też wspomaga układ odpornościowy. Naturalny słodzik ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Te wszystkie właściwości sprawiają, że miód jest niezwykle cenny, ale nieodpowiednio przechowywany stanie się bezwartościowym produktem. 

mi ód.jpg
Fot. Canva/Gasfull
Gdy tylko zaczynają się jesienne chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa

Nigdy nie przechowuj miodu w ten sposób

Miód, z racji tego, że zapakowany jest w słoik, najczęściej przechowywany jest w kuchennych szafkach. To spory błąd, ponieważ według ekspertów panuje tam zbyt wysoka temperatura. W dodatku często znajdują się one w okolicach źródeł ciepła, takich jak piekarniki czy kuchenki, które negatywnie wpływają na miód. Maksymalna temperatura, w której powinien być przechowywany miód to 18 stopni. Niektóre rodzaje miodów są przez to również narażone na fermentację, a wtedy należy je wyrzucić. Gdzie i jak przechowywać miód, aby się nie zepsuł?

Jak przechowywać miód?

Okazuje się, że najlepszym miejscem na przechowywanie miodu jest spiżarnia lub piwnica, w której temperatura powietrza ma mniej niż 18 stopni. Niestety nie każdy ma do takiego miejsca dostęp, więc równie dobrze sprawdzi się do tego lodówka

Pamiętaj, że miód jak produkt może ulec zepsuciu i wtedy nie należy go spożywać. Aby tego uniknąć, przechowuj miód we wspomnianych miejscach, dbaj o odpowiednią temperaturę i nie narażaj go na działanie źródeł ciepła. Wedy wystarczy ci na całą zimę. 

Sprawdź także, co przygotowało Dino oraz wypróbuj przepis na niezwykłą sałatkę

miód w słpoikach.jpg
Fot. Canva/emapoket