Strzelczyk zna najlepszy sposób na pieczoną szynkę. Jeszcze nie jadłem smaczniejszej
Tomasz Strzelczyk znowu zaskakuje kolejnym smacznym przepisem. Tym razem pokaże, ci jak zrobić aromatyczną i soczystą szynkę. Już nigdy nie zjesz tej ze sklepu.
Strzelczyk pokazuje jak upiec szynkę
Tomasz Strzelczyk to marka, której nie trzeba przedstawić. Jego przepisy są tak bardzo dopracowane, że każde przyrządzone z nich danie należy do udanych. Kucharz specjalizuje się szczególnie w daniach mięsnych.
Tym razem youtuber zaprezentował przepis na pieczoną szynkę. Zrobiłem ją w domu. Smak, jak i soczystość mięsa naprawdę zachwyca. Nigdy już nie kupię szynki ze sklepu. Ta z przepisu kucharza z YouTube'a jest najlepsza.
Co będzie ci potrzebne?
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mięso. Tylko świeże i pozbawione konserwantów zagwarantuje dobrej jakości szynkę. W przepisie Strzelczyka smak szynki bierze się również z mieszanki przypraw. Znajdziesz je na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- 2,5 l wody
- 50 g soli
- 20 g brązowego cukru
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 liście laurowe
- 7 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 20 g miodu
- 20 g ostrej musztardy
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 5 g mielonej słodkiej papryki
- pieprz
- majeranek
- świeży tymianek
Przepis na pieczoną szynkę
Zacznij od wlania wody do garnka. Wsyp sól oraz brązowy cukier . Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz obrane ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj . Szynkę umieść w garnku. Pozostaw ją na minimum 48 godzin .
Po tym czasie szynkę wyciągnij i za pomocą ręcznika papierowego osusz . Do małej miski włóż miód, musztardę oraz przecier pomidorowy. Wsyp paprykę oraz łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj. Otrzymaną marynatę dokładnie wetrzyj w mięso .
Cebulę obierz i pokrój w grube piórka . Umieść w rękawie do pieczenia. Włóż świeży tymianek. Mięso posyp majerankiem i umieść w rękawie . Zawiąż go, a następnie przełóż na blachę. Szynkę piecz w 175 stopniach przez 2 godziny . Wystarczy ci podać ją na obiad lub przestudzoną kroić na plastry i podawać na kanapkach.