Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zna najlepszy sposób na pieczoną szynkę. Jeszcze nie jadłem smaczniejszej
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zna najlepszy sposób na pieczoną szynkę. Jeszcze nie jadłem smaczniejszej

15 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk znowu zaskakuje kolejnym smacznym przepisem. Tym razem pokaże, ci jak zrobić aromatyczną i soczystą szynkę. Już nigdy nie zjesz tej ze sklepu.

Strzelczyk pokazuje jak upiec szynkę

Tomasz Strzelczyk to marka, której nie trzeba przedstawić. Jego przepisy są tak bardzo dopracowane, że każde przyrządzone z nich danie należy do udanych. Kucharz specjalizuje się szczególnie w daniach mięsnych.

Tym razem youtuber zaprezentował przepis na pieczoną szynkę. Zrobiłem ją w domu. Smak, jak i soczystość mięsa naprawdę zachwyca. Nigdy już nie kupię szynki ze sklepu. Ta z przepisu kucharza z YouTube'a jest najlepsza.

wieprzowina.jpg
Canva/@Turau
Młodzi Polacy nie pamiętają już o tych kluskach. Dawniej były jadane w każdym domu

Co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mięso. Tylko świeże i pozbawione konserwantów zagwarantuje dobrej jakości szynkę. W przepisie Strzelczyka smak szynki bierze się również z mieszanki przypraw. Znajdziesz je na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 2,5 l wody
  • 50 g soli
  • 20 g brązowego cukru
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 7 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 20 g miodu
  • 20 g ostrej musztardy
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • majeranek
  • świeży tymianek

Przepis na pieczoną szynkę

Zacznij od wlania wody do garnka. Wsyp sól oraz brązowy cukier . Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz obrane ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj . Szynkę umieść w garnku. Pozostaw ją na minimum 48 godzin .

Po tym czasie szynkę wyciągnij i za pomocą ręcznika papierowego osusz . Do małej miski włóż miód, musztardę oraz przecier pomidorowy. Wsyp paprykę oraz łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj. Otrzymaną marynatę dokładnie wetrzyj w mięso .

Cebulę obierz i pokrój w grube piórka . Umieść w rękawie do pieczenia. Włóż świeży tymianek. Mięso posyp majerankiem i umieść w rękawie . Zawiąż go, a następnie przełóż na blachę. Szynkę piecz w 175 stopniach przez 2 godziny . Wystarczy ci podać ją na obiad lub przestudzoną kroić na plastry i podawać na kanapkach.

szynka posypana majrankiem.jpg
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Babcia na deser podała ten przysmak z PRL. Jak mogłem zapomnieć o kremie sułtańskim? Jest pyszny i prosty
Pojechał do Wadowic i skosztował KAŻDEJ papieskiej kremówki. Opinia jest jednoznaczna
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy