Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił gołąbki z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Co za obłędny patent
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zrobił gołąbki z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Co za obłędny patent

22 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wypróbuj doskonały patent Tomasza Strzelczyka na gołąbki z młodej kapusty, a nie zawiedziesz się. Smakują doskonale, a twoja rodzina będzie zachwycona. Zrób je na obiad i przekonaj się sama, jaki to obłędny patent.

Strzelczyk pokazał swój patent

Tomasz Strzelczyk to finalista polskiej edycji MasterChefa. Obecnie jest znanym kucharzem, który swoim przepisami i patentami dzieli się w książkach kucharskich oraz na kanale na YouTubie.

Jakiś czas temu ten znany i ceniony kucharz pokazał własną metodę na gołąbki z młodej kapusty. Jego przepis jest naprawdę niezwykły, a w dodatku inny niż te tradycyjne. Poznaj patent i zaskocz rodzinę podczas najbliższego obiadu. Uważaj, bo te gołąbki będą wszystkim smakowały i na pewno poproszą o dokładkę.

farsz.jpg
Fot. Canva/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Najpyszniejsze młode pory robię według przepisu Jamiego Olivera

Co będzie ci potrzebne?

Podstawowym składnikiem każdych gołąbków jest kapusta i nie inaczej jest i w tym przypadku. Zadbaj o to, aby była młoda i świeża. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie tego niezwykłego dania.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 250 g mieszanki kasz
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • świeży tymianek
  • pieprz
  • sól

Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Mieszankę kasz ugotuj według instytucji na opakowaniu. Cebule obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Na patelni zeszklij cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj starte pieczarki i podsmaż je z resztą składników. Całość przypraw drobno posiekanym tymiankiem, pieprzem oraz solą. Z młodej kapusty wytnij środek, a całą główkę sparz we wrzątku przez 20 minut .

Podsmażone warzywa przełóż do miski. Wsyp kaszę i wymieszaj składniki. Liście kapusty wyciągnij z garnka. Fragmenty, w które nie nadadzą się do zawijania, odetnij, drobno posiekaj i wsyp do miski z kaszą. Wymieszaj wszystko i farsz gotowy.

Farsz nakładaj na liście i zawijaj jak tradycyjne gołąbki. Jajka wbij do głębokiego talerza i roztrzep je. Każdy z gołąbków obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i usmaż gołąbki. Po usmażeniu mają być zarumienione na brązowy kolor. Gotowe gołąbki podawaj na obiad. Sprawdź, jak zrobić domowy twaróg oraz dowiedz się, jaką promocję przygotował Lidl .

zawiajanie gołąbków.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Sklepowy twaróg może się schować. Sam robię wiejski twarożek z ziołami a rodzina nie chce innych śniadań
Robię omlet z ciasta bananowego. Wszyscy błagają o to słodkie śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy