Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię omlet z ciasta bananowego. Wszyscy błagają o to słodkie śniadanie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.04.2024 09:13

Robię omlet z ciasta bananowego. Wszyscy błagają o to słodkie śniadanie

omlet z ciasta bananowego
Fot. Canva/ WS Studio

Zapomnij o tradycyjnym omlecie na śniadanie. Ten z poniższego przepisu jest znacznie smaczniejszy, a w dodatku bardzo oryginalny. Zrobiony z ciasta bananowego gwarantuje doskonałą, śniadaniową ucztę. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Smakosze będą zachwyceni. 

Najlepszy sposób na omlet

Tradycyjny omlet traktujemy zazwyczaj jako słone danie na śniadanie. Jest świetną alternatywą dla jajecznicy, pozostając przy tym sycącym i pełnowartościowym posiłkiem. Tym razem pokażę ci, jak zrobić jego słodki odpowiednik. Będzie słodko i bardzo smacznie.

Słodycz tego omleta bierze się z ciasta bananowego. Więc cały omlet smakuje bananem. Ciasto robi się szybko, łatwo i co najważniejsze – smakuje wszystkim. Moi domownicy daliby się pokroić za to idealnie słodkie śniadanie. Zrób je dla swoich najbliższych, a będą pozytywnie zaskoczeni od samego rana.

banany.jpg
Fot. Canva/GabiSanda
To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa

Banany to podstawa

Do przygotowania omletu z ciasta bananowego będziesz potrzebowała tylko kilku składników. Najważniejszym są, oczywiście, banany. Dzięki nim stworzysz smaczne ciasto bananowe. Wybierz te najbardziej dojrzałe, bo to właśnie one zawierają najwięcej cukru, wtedy omlet będzie odpowiednio słodki. Wszystkie potrzebne produkty umieściłem na liście poniżej. Sprawdź, czego będziesz potrzebować i zaczynany przygotowania.

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 20 g mąki
  • miód
  • sól

Przepis na omlet z ciasta bananowego

Do miski wbij jajka. Jednego banana obierz, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki i dodaj do miski. Wsyp mąkę i odrobinę soli. Za pomocą miksera połącz wszystkie składniki w jednolite i gładkie ciasto bananowe. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinkę cukru waniliowego.

Na patelni rozgrzej masło lub masło klarowane. Ciasto przelej na patelnię i równomiernie rozprowadź, niech spód szybko się zetnie. Smaż pod przykryciem do momentu ścięcia się brzegów. Podważ je łopatką odrywając od powierzchni patelni. Następnie przewróć placek na drugą stronę i dosmaż jeszcze przez około 1 minutę. Gotowego omleta podawaj z plasterkami banana i polanego miodem lub syropem klonowym. Wtedy będzie smakował doskonale. Sprawdź przepis na puszyste racuchy oraz poznaj przepis na niesamowite ciasto

omlet ciasto.jpg
Fot. Canva/Ricky Herawan