Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił rybę po grecku “lekko z przymrużeniem oka”. To może być hit świąt
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zrobił rybę po grecku “lekko z przymrużeniem oka”. To może być hit świąt

19 grudnia 2024

Ryba po grecku od Tomasz Strzelczyka jest wyjątkowo wyrazista i pełna smaku. Znany kucharz robi ją tak, że każdemu cieknie ślinka. Ten przepis warto wykorzystać dzień przed Wigilią. Następnego dnia zachwyci każdego smakosza.

Ryba po grecku dobrze doprawiona

Ryba po grecku to jedno z wielu dań, które podajemy w Wigilię . Jest smaczna, ale czasem brakuje jej wyrazistości . Warzywa sprawiają, że potrawa bywa nieco mdła. Jednak przepis Tomasza Strzelczyka zapewni mnóstwo wyrazistego smaku . Ryba po grecku w jego wykonaniu to prawdziwy majstersztyk.

Świetnie doprawiona, łącznie z warzywami, będzie pysznie smakować w Wigilię. Danie trzeba przyrządzić dzień przed świętami . Smaki doskonale przenikną się, a ryba po grecku stanie się hitem w każdym domu. Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ryba po grecku
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karp nie będzie mieć już posmaku mułu. Wystarczy ta czynność

Jak zrobić rybę po grecku z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1,2 kg filetu z dorsza
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • 700 l passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki octu
  • szczypta płatków chili
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie ryby po grecku zaczniemy od pokrojenia jej na nieduże kawałki. Jeśli ryba była mrożona, należy ją osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego . To bardzo istotne, bo ryba inaczej nam się ugotuje, a nie usmaży . Rybę doprawiamy tylko solą, oprószamy w mące i smażymy.

Teraz zajmiemy się warzywami. Musimy zetrzeć seler, marchewkę i pietruszkę, a cebulę i paprykę pokroić. Warzywa podsmażamy na patelni, ale paprykę dokładamy na końcu. Doprawiamy i wlewamy passatę. Wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.

Ryba po grecku z przymrużeniem oka

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Nakładamy warzywa, potem rybę i znów warzywa. Rybę po grecku zostawiamy na jedną dobę, by przeszła smakiem . Podajemy w Wigilię. Potrawa od Tomasza Strzelczyka wychodzi pełna smaku, wyrazista i rozpływa się w ustach.

Jest inna od zwykle dość mdłej ryby po grecku. Dobrze doprawiona będzie hitem podczas świąt Bożego Narodzenia . Dlatego warto ją przyrządzić. Wychodzi pyszna jak żadna inna. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne smarowidło zamiast masła. Radziliśmy, jak ugotować kwaśny bigos.

ryba po grecku
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zaczęło się o 6.00. Dino rozda każdemu 2 kostki masła, jest jeden warunek
Drożyzna atakuje nie tylko masło. Przed Świętami drożeje coś jeszcze, nici z robienia zapasów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy