Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie przepłacaj za masło, lepsze smarowidło zrobisz samodzielnie. Zdrowsze i dużo tańsze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.12.2024 22:00

Nie przepłacaj za masło, lepsze smarowidło zrobisz samodzielnie. Zdrowsze i dużo tańsze

masło
Fot. Canva/vinicef

Przed Bożym Narodzeniem ceny masła wystrzeliły w górę. Zamiast przepłacać, wybierz tańszą i przede wszystkim zdrowszą opcję. To smarowidło zastąpi ci popularny tłuszcz, a przygotowane kanapki będą smakować jeszcze lepiej.

Postaw na zdrowe i pożywne śniadanie

Ceny kostki masła wahają się w okolicach 10 zł. Oczywiście są również promocje, jednak o wiele lepsze smarowidło przygotujesz samodzielnie. Jest tańsze, smaczniejsze i o wiele zdrowsze! Mowa oczywiście o domowej paście z ciecierzycy.

Hummus jest doskonałym zamiennikiem masła. Nie zawiera tłuszczu zwierzęcego, a roślinny. Znajdziemy w nim również błonnik, witaminy, a także żelazo, potas, czy magnez. Kanapka z domową pastą syci o wiele dłużej, niż klasyczna kanapka z masłem. Jest tym samym doskonałym wyborem na pożywne i zdrowe śniadanie.

Kanapkę z hummusem możesz podać np. z plastrami pomidora, ogórka, awokado. Inne warzywa również świetnie komponują się z pastą. Podobnie jak jajka, wędlina, czy kiełki. 

kanapka z hummusem.jpg
Fot. Canva/bhofack

 

Najgorszy dodatek do barszczu na Wigilię. Aromatyczna zupa traci smak i szkodzi zdrowiu

Proste smarowidło do chleba

Składniki:

  • słoik gotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy małej cytryny

Jak zrobić domowy hummus?

Przygotowanie domowego hummusu jest dziecinnie proste. Gotowaną ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj pastę tahini, czosnek i sok z cytryny. Całość zblenduj na gładką masę. Humus możesz doprawić solą, pieprzem, czy kminem rzymskim do smaku.

Możesz również dodać inne składniki według własnych preferencji. Mogą to być np. suszone pomidory, czy pieczona papryka. Gotowe smarowidło przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Zjedz w ciągu maksymalnie 6 dni.

Polecamy również domowy chleb z kiszoną kapustą oraz wyśmienitą zupę pieczarkową. Z tym dodatkiem smakuje jak marzenie.

hummus.jpg
Fot. Canva/Natalia Semenova