Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Karp nie będzie mieć już posmaku mułu. Wystarczy ta czynność
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.12.2024 12:04

Karp nie będzie mieć już posmaku mułu. Wystarczy ta czynność

karp
Fot. Canva/Teresa Kasprzycka

Bez karpia wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Jednak ta ryba ma jeden feler. Czasem wyczuwamy w niej posmak mułu. W czym moczyć karpia, by się tego pozbyć? Polecamy sposób, który przyda się w każdej kuchni. 

Karp tradycyjnie na Wigilię

W wielu polskich domach karp musi zagościć na wigilijnym stole. Po prostu bez karpia nie ma Wigilii. Nic to, że ryba ma posmak mułu, który zniechęca wiele osób. Właśnie to jest powodem, że karp nie jest aż tak lubiany. Jednak wiadomo, tradycja to rzecz święta i wielu z nas przygotowuje go na Wigilię.

Jednak posmaku mułu można się pozbyć na dobre. W czym moczyć karpia? I jak długo to robić? Niektórzy moczą karpia w zimnej wodzie z solą, inni w wodzie z octem. Są też tacy, którzy rybę zanurzają w jasnym piwie. Warto jednak postawić na zupełnie inny napój. Zajrzyjmy do lodówki. Tam znajdziemy ten napój. 

karp
Fot. Canva
Zaczęło się o 6.00. Dino rozda każdemu 2 kostki masła, jest jeden warunek

W czym moczyć karpia?

Karpia należy moczyć w mleku. Do mleka trzeba dodać kilka plastrów cebuli. Dzięki tej czynności karp będzie delikatny i zachowa sprężystą strukturę. Rybę moczmy nie dłużej niż 8-9 godzin. Jeśli jednak zamierzamy moczyć karpia w wodzie z solą. To tu nie ma limitu czasu.

Można ją moczyć nawet przez 12 godzin. Dzięki tej metodzie też pozbędziemy się posmaku mułu. Warto jednak pamiętać, że karpia po wyjęciu z solanki musimy przepłukać pod bieżącą wodą. Inaczej ryba wyjdzie zbyt słona. 

Wrzuć karpia do tego napoju

Moczenie karpia w piwie też jest metodą polecaną przez wiele osób. Jednak złocisty napój należy uzupełnić przyprawami. Ziele angielskie trzeba zmielić w młynku do kawy, dodać  grubą sól i liście laurowe. Rybę w takiej wodzie z przyprawami moczymy do 12 godzin.

Sposobów na pozbycie się posmaku mułu z karpia jest bardzo wiele. Mleko nadaje delikatność i sprężystość mięsu. Solanka też jest skuteczna, a ta z dodatkiem przypraw dobrze podkreśli smak ryby i usunie posmak mułu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kapustę z grochem bez moczenia. Polecaliśmy przepis na uszka z farszem śledziowym. 

karp
Fot. Canva/zi3000

Źródło: haps.pl