Smakosze.pl Przepisy Pyszna surówka z kiszonej kapusty
Wikipedia / alaz / CC BY-SA 3.0

Pyszna surówka z kiszonej kapusty

5 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa . Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno - zimowym, gdy nie mamy pod ręką sezonowych owoców i warzyw. Jakie są zalety kiszonej kapusty?

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Chociaż wszyscy marzymy o wiośnie, to wciąż musimy zmagać się z chłodem i niskimi temperaturami. Niestety tego typu warunki mogą sprzyjać spadkowi naszej odporność. Jak się przed tym bronić? Niezwykle ważne jest, abyśmy w naszym codziennym menu znaleźli miejsce na zdrowe składniki, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i wzmocnią odporność. Jednym z nich jest kiszona kapusta.

Kiszonka jest źródłem witamin z grupy B oraz C i K , a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki , która bardzo pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci .

Kiszona kapusta jest wręcz idealnym składnikiem surówek. Prosta i smaczna potrawa doskonale komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi oraz smażoną rybą . Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • mała cebula

  • marchewka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 5 łyżek oleju

  • 2 łyżeczki cukru

  • pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pokrój drobno kiszoną kapustę, a następnie włóż ją do miski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj na grubych oczkach marchewkę i pokrój cebulę.

Dodaj do kapusty pozostałe warzywa i wymieszaj. Surówkę posyp do smaku cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polej ją olejem i jeszcze raz wymieszaj.

Ciekawym dodatkiem do surówki może być m.in. starte jabłko . Zwykłą marchewkę możesz kiszoną (przepis znajdziesz tutaj ) - będzie wtedy nieco bardziej wyrazista w smaku.

Szukasz innych ciekawych przepisów? Niedawno podawaliśmy m.in. na nową wersję sałatki jarzynowe j.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy