Smakosze.pl
Ziemniaki na szybko

Pixabay / Antonio_Cansino

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

4 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj traktujemy je jako dodatek do potraw. Niektórzy smakosze nie lubią czekać, aż bulwy się ugotują i z pewnością woleliby, aby ziemniaki były gotowe szybciej. Wystarczy wrzucić je do gorącej wody

Smakowite ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie je zajadają. Niestety, ziemniaki dosyć długo się gotują. Na szczęście proces ten możemy znacząco przyśpieszyć.

Ziemniaki gotowe w 5 minut?

Wielu miłośników kulinariów niemal codziennie jada ziemniaki. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak na ich bazie przygotować wyjątkowy deser, który wprawia kubki smakowe w stan ekstazy. Dziś pod lupę weźmiemy kwestię gotowania.

Przeważnie ziemniaki gotują się przez około 20 minut. Dopiero po takim czasie nadają się one do konsumpcji. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na tak długie oczekiwanie. Wówczas warto wypróbować dwa niezawodne triki.

Ziemniaki mogą z łatwością przygotować nawet zabiegane osoby. Proste sztuczki z pewnością zostaną docenione przez smakoszy, którzy nie mają czasu na długie przebywanie w kuchni. Niektórzy korzystają z nich za każdym razem, kiedy trzeba ugotować ziemniaki.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Oh! Me, ziemniaki będą ugotowane o wiele szybciej, jeśli wstawimy je od razu do wrzącej wody. Wystarczy podgrzać ją uprzednio w czajniku. W takiej sytuacji ziemniaki powinny być gotowe nawet po 10 minutach. Proces można jeszcze bardziej przyspieszyć.

Ziemniaki ugotują się o wiele szybciej, kiedy pokroimy je na drobniejsze kawałki. Połączenie tego zabiegu z gorącą wodą sprawi, że smakowite bulwy mogą nadawać się do jedzenia już po 5 minutach. Istnieje jednak jeszcze jedna sztuczka. 

(Pixabay / guvo59)

Ziemniaki z mikrofalówki

Na portalu Beszamel opublikowano poradę, z której z pewnością zechcą skorzystać wszyscy zabiegani smakosze. Polega ona na ugotowaniu ziemniaków w mikrofalówce. Początkowo może wydawać się to bardzo dziwnym pomysłem. Jednak efekty mówią same za siebie.

Ziemniaki musimy starannie umyć. Nie obieramy ich. Skórkę nakłuwamy widelcem. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku ziemniaki mogą eksplodować. Bulwy umieszczamy w misce, którą można podgrzewać w mikrofalówce. Urządzenie włączamy na pełną moc.

Jeden średniej wielkości ziemniak powinien być gotowy po około 3 minutach. Z kolei 250 g ziemniaków należy podgrzewać od 5 do 7 minut. Jeśli jednak mamy więcej czasu, wówczas warto wypróbować metodę na gotowanie ziemniaków z dodatkiem marchewki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Oh! Me; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >