Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 04.03.2021 01:00

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Ziemniaki na szybko
Pixabay / Antonio_Cansino

Smakowite ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie je zajadają. Niestety, ziemniaki dosyć długo się gotują. Na szczęście proces ten możemy znacząco przyśpieszyć.

Ziemniaki gotowe w 5 minut?

Wielu miłośników kulinariów niemal codziennie jada ziemniaki. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak na ich bazie przygotować wyjątkowy deser, który wprawia kubki smakowe w stan ekstazy. Dziś pod lupę weźmiemy kwestię gotowania.

Przeważnie ziemniaki gotują się przez około 20 minut. Dopiero po takim czasie nadają się one do konsumpcji. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na tak długie oczekiwanie. Wówczas warto wypróbować dwa niezawodne triki.

Ziemniaki mogą z łatwością przygotować nawet zabiegane osoby. Proste sztuczki z pewnością zostaną docenione przez smakoszy, którzy nie mają czasu na długie przebywanie w kuchni. Niektórzy korzystają z nich za każdym razem, kiedy trzeba ugotować ziemniaki.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Oh! Me, ziemniaki będą ugotowane o wiele szybciej, jeśli wstawimy je od razu do wrzącej wody. Wystarczy podgrzać ją uprzednio w czajniku. W takiej sytuacji ziemniaki powinny być gotowe nawet po 10 minutach. Proces można jeszcze bardziej przyspieszyć.

Ziemniaki ugotują się o wiele szybciej, kiedy pokroimy je na drobniejsze kawałki. Połączenie tego zabiegu z gorącą wodą sprawi, że smakowite bulwy mogą nadawać się do jedzenia już po 5 minutach. Istnieje jednak jeszcze jedna sztuczka. 

(Pixabay / guvo59)

Ziemniaki z mikrofalówki

Na portalu Beszamel opublikowano poradę, z której z pewnością zechcą skorzystać wszyscy zabiegani smakosze. Polega ona na ugotowaniu ziemniaków w mikrofalówce. Początkowo może wydawać się to bardzo dziwnym pomysłem. Jednak efekty mówią same za siebie.

Ziemniaki musimy starannie umyć. Nie obieramy ich. Skórkę nakłuwamy widelcem. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku ziemniaki mogą eksplodować. Bulwy umieszczamy w misce, którą można podgrzewać w mikrofalówce. Urządzenie włączamy na pełną moc.

Jeden średniej wielkości ziemniak powinien być gotowy po około 3 minutach. Z kolei 250 g ziemniaków należy podgrzewać od 5 do 7 minut. Jeśli jednak mamy więcej czasu, wówczas warto wypróbować metodę na gotowanie ziemniaków z dodatkiem marchewki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Oh! Me; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram