Smakosze.pl
Wielkanoc już tuż tuż

Pixabay / katarzynajavaheri0

Najlepsze przepisy Wielkanocne, które możesz przygotować z wyprzedzeniem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wielkanoc jest świętem ruchomym i niektórzy zapominają, kiedy przypada w tym roku. Okazuje się, że już za miesiąc będziemy mogli raczyć się wyjątkowymi przysmakami. Do 4 kwietnia zostało jeszcze sporo czasu. Jednak jadłospis lepiej przygotować z wy

Wielkanoc w tym roku przypada na 4 kwietnia. W związku z tym pozostał nam do tego dnia równy miesiąc, który z pewnością szybko zleci. Już teraz możemy przygotować się na to święto. Dzięki temu unikniemy zamieszania w samym okresie przedświątecznym.

Wielkanoc już coraz bliżej

Nie da się ukryć, że Wielkanoc jest ważnym świętem dla osób wierzących. Jednak nawet osoby, które nie uznają się za katolików, korzystają z możliwości wspólnego biesiadowania przy stole zapełnionym rozmaitymi smakołykami wraz z najbliższymi.

Wielkanoc rządzi się swoimi prawami i nie powinno na niej zabraknąć swojskich specjałów, które przyprawiają o szybsze bicie serca. Część z nich warto przygotować z wyprzedzeniem. Wówczas nie będziemy musieli przed świętami działać w pośpiechu.

Jednym z dodatków, który smakuje jak udana Wielkanoc, jest domowy chrzan. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak uniknąć łez podczas jego przygotowywania. Tym razem sięgniemy po bardziej tradycyjny przepis.

Smakowity dodatek przygotujemy z dużego korzenia chrzanu, 50 g masła, żółtka, 190 ml słodkiej śmietanki, soli, cukru oraz soku z cytryny. Na początku ścieramy korzeń i przelewamy go wrzątkiem przez sitko. Masło roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego chrzan. Całość wzbogacamy o śmietankę, sól, cukier i sok z cytryny. Po zamieszaniu i schłodzeniu dodatek na Wielkanoc jest już gotowy. 

(Canva.com / undefined undefined)

Co jeszcze możemy przygotować na Wielkanoc z wyprzedzeniem?

Wielkanoc wielu smakoszom kojarzy się z wybornym żurkiem. Zupa wymaga użycia zakwasu. Możemy go zrobić nawet miesiąc wcześniej. Wystarczy wymieszać ze sobą w słoiku następujące składniki: 75 g łyżek mąki żytniej, 500 ml wody, 5 obranych i pokrojonych na ćwiartki ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.

Zakwas na wielkanocny żurek możemy również wzbogacić o 15 ml soku z kiszonych ogórków. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Co trzy dni sprawdzamy, czy wszystko z nią w porządku. Po tym czasie przecedzamy zakwas i przelewamy go do butelki. W lodówce może czekać na Wielkanoc. Warto również zwrócić uwagę na przepis na żurek od Magdy Gessler.

Z pewnym wyprzedzeniem możemy również przyrządzić pasztet. Potrzebne nam będą tuszka królika, 1 kg podgardla wieprzowego, 4 jajka, 2 marchewki, pietruszka, bułka, ziele angielskie, sól, pieprz oraz liść laurowy. Mięso gotujemy razem z warzywami i przyprawami. Podgardle wyciągamy z garnka po godzinie. Królik potrzebuje jeszcze kilkunastu minut. 

Mięso oddzielamy od kości, a bułkę namaczamy w wywarze. Wszystko mielimy w maszynce. Najlepiej trzy razy. Do masy dodajemy jajko. Starannie łączymy ze sobą składniki i doprawiamy je do smaku. Pasztet pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Taki specjał z pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie wyjątkowo smakowita.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Wiadomości; Dziennik Wschodni; Ugotowane Pozamiatane

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kwiaty cukinii

Przepisy

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

Przepisy

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Czytaj więcej >
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >