Smakosze.pl
Wielkanoc już tuż tuż

Pixabay / katarzynajavaheri0

Najlepsze przepisy Wielkanocne, które możesz przygotować z wyprzedzeniem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wielkanoc jest świętem ruchomym i niektórzy zapominają, kiedy przypada w tym roku. Okazuje się, że już za miesiąc będziemy mogli raczyć się wyjątkowymi przysmakami. Do 4 kwietnia zostało jeszcze sporo czasu. Jednak jadłospis lepiej przygotować z wy

Wielkanoc w tym roku przypada na 4 kwietnia. W związku z tym pozostał nam do tego dnia równy miesiąc, który z pewnością szybko zleci. Już teraz możemy przygotować się na to święto. Dzięki temu unikniemy zamieszania w samym okresie przedświątecznym.

Wielkanoc już coraz bliżej

Nie da się ukryć, że Wielkanoc jest ważnym świętem dla osób wierzących. Jednak nawet osoby, które nie uznają się za katolików, korzystają z możliwości wspólnego biesiadowania przy stole zapełnionym rozmaitymi smakołykami wraz z najbliższymi.

Wielkanoc rządzi się swoimi prawami i nie powinno na niej zabraknąć swojskich specjałów, które przyprawiają o szybsze bicie serca. Część z nich warto przygotować z wyprzedzeniem. Wówczas nie będziemy musieli przed świętami działać w pośpiechu.

Jednym z dodatków, który smakuje jak udana Wielkanoc, jest domowy chrzan. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak uniknąć łez podczas jego przygotowywania. Tym razem sięgniemy po bardziej tradycyjny przepis.

Smakowity dodatek przygotujemy z dużego korzenia chrzanu, 50 g masła, żółtka, 190 ml słodkiej śmietanki, soli, cukru oraz soku z cytryny. Na początku ścieramy korzeń i przelewamy go wrzątkiem przez sitko. Masło roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego chrzan. Całość wzbogacamy o śmietankę, sól, cukier i sok z cytryny. Po zamieszaniu i schłodzeniu dodatek na Wielkanoc jest już gotowy. 

(Canva.com / undefined undefined)

Co jeszcze możemy przygotować na Wielkanoc z wyprzedzeniem?

Wielkanoc wielu smakoszom kojarzy się z wybornym żurkiem. Zupa wymaga użycia zakwasu. Możemy go zrobić nawet miesiąc wcześniej. Wystarczy wymieszać ze sobą w słoiku następujące składniki: 75 g łyżek mąki żytniej, 500 ml wody, 5 obranych i pokrojonych na ćwiartki ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.

Zakwas na wielkanocny żurek możemy również wzbogacić o 15 ml soku z kiszonych ogórków. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Co trzy dni sprawdzamy, czy wszystko z nią w porządku. Po tym czasie przecedzamy zakwas i przelewamy go do butelki. W lodówce może czekać na Wielkanoc. Warto również zwrócić uwagę na przepis na żurek od Magdy Gessler.

Z pewnym wyprzedzeniem możemy również przyrządzić pasztet. Potrzebne nam będą tuszka królika, 1 kg podgardla wieprzowego, 4 jajka, 2 marchewki, pietruszka, bułka, ziele angielskie, sól, pieprz oraz liść laurowy. Mięso gotujemy razem z warzywami i przyprawami. Podgardle wyciągamy z garnka po godzinie. Królik potrzebuje jeszcze kilkunastu minut. 

Mięso oddzielamy od kości, a bułkę namaczamy w wywarze. Wszystko mielimy w maszynce. Najlepiej trzy razy. Do masy dodajemy jajko. Starannie łączymy ze sobą składniki i doprawiamy je do smaku. Pasztet pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Taki specjał z pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie wyjątkowo smakowita.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Wiadomości; Dziennik Wschodni; Ugotowane Pozamiatane

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >