Wielkanoc już tuż tuż
Pixabay / katarzynajavaheri0

Najlepsze przepisy Wielkanocne, które możesz przygotować z wyprzedzeniem

Wielkanoc jest świętem ruchomym i niektórzy zapominają, kiedy przypada w tym roku. Okazuje się, że już za miesiąc będziemy mogli raczyć się wyjątkowymi przysmakami. Do 4 kwietnia zostało jeszcze sporo czasu. Jednak jadłospis lepiej przygotować z wyprzedzeniem. Zwłaszcza że niektóre specjały możemy przyrządzić już teraz.

Wielkanoc w tym roku przypada na 4 kwietnia. W związku z tym pozostał nam do tego dnia równy miesiąc, który z pewnością szybko zleci. Już teraz możemy przygotować się na to święto. Dzięki temu unikniemy zamieszania w samym okresie przedświątecznym.

Wielkanoc już coraz bliżej

Nie da się ukryć, że Wielkanoc jest ważnym świętem dla osób wierzących. Jednak nawet osoby, które nie uznają się za katolików, korzystają z możliwości wspólnego biesiadowania przy stole zapełnionym rozmaitymi smakołykami wraz z najbliższymi.

Wielkanoc rządzi się swoimi prawami i nie powinno na niej zabraknąć swojskich specjałów, które przyprawiają o szybsze bicie serca. Część z nich warto przygotować z wyprzedzeniem. Wówczas nie będziemy musieli przed świętami działać w pośpiechu.

Jednym z dodatków, który smakuje jak udana Wielkanoc, jest domowy chrzan. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak uniknąć łez podczas jego przygotowywania. Tym razem sięgniemy po bardziej tradycyjny przepis.

Sposób na elastyczne ciasto na pierogiSposób na elastyczne ciasto na pierogiCzytaj dalej

Smakowity dodatek przygotujemy z dużego korzenia chrzanu, 50 g masła, żółtka, 190 ml słodkiej śmietanki, soli, cukru oraz soku z cytryny. Na początku ścieramy korzeń i przelewamy go wrzątkiem przez sitko. Masło roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego chrzan. Całość wzbogacamy o śmietankę, sól, cukier i sok z cytryny. Po zamieszaniu i schłodzeniu dodatek na Wielkanoc jest już gotowy.

Wielkanoc pod znakiem chrzanu

(Canva.com / undefined undefined)

Co jeszcze możemy przygotować na Wielkanoc z wyprzedzeniem?

Wielkanoc wielu smakoszom kojarzy się z wybornym żurkiem. Zupa wymaga użycia zakwasu. Możemy go zrobić nawet miesiąc wcześniej. Wystarczy wymieszać ze sobą w słoiku następujące składniki: 75 g łyżek mąki żytniej, 500 ml wody, 5 obranych i pokrojonych na ćwiartki ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.

Zakwas na wielkanocny żurek możemy również wzbogacić o 15 ml soku z kiszonych ogórków. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Co trzy dni sprawdzamy, czy wszystko z nią w porządku. Po tym czasie przecedzamy zakwas i przelewamy go do butelki. W lodówce może czekać na Wielkanoc. Warto również zwrócić uwagę na przepis na żurek od Magdy Gessler.

Z pewnym wyprzedzeniem możemy również przyrządzić pasztet. Potrzebne nam będą tuszka królika, 1 kg podgardla wieprzowego, 4 jajka, 2 marchewki, pietruszka, bułka, ziele angielskie, sól, pieprz oraz liść laurowy. Mięso gotujemy razem z warzywami i przyprawami. Podgardle wyciągamy z garnka po godzinie. Królik potrzebuje jeszcze kilkunastu minut.

Mięso oddzielamy od kości, a bułkę namaczamy w wywarze. Wszystko mielimy w maszynce. Najlepiej trzy razy. Do masy dodajemy jajko. Starannie łączymy ze sobą składniki i doprawiamy je do smaku. Pasztet pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Taki specjał z pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie wyjątkowo smakowita.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Wiadomości; Dziennik Wschodni; Ugotowane Pozamiatane

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł