Smakosze.pl Przepisy Surówka z kiszonej kapusty, która krzepi na jesień - szybka porcja zdrowia
canva/oksanashufrych

Surówka z kiszonej kapusty, która krzepi na jesień - szybka porcja zdrowia

3 października 2021

Prosta, pyszna surówka, która idealnie pasuje do drugiego dania? Ta z kiszonej kapusty. Sprawdzi się do ryby, kotleta schabowego czy wegetariańskich pulpetów, a przy tym dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Dowiedzcie się jak ją przyrządzić.

Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa kumulacja prozdrowotnych właściwości pochodzących ze składników, które wykorzystuje się do jej przyrządzenia — jabłka, cebuli, marchwi i oczywiście kapusty.

Marchewka dostarcza cennych karotenoidów wspierających dobre widzenie. W cebuli z kolei znajdziemy włókna zwane fruktanami, które odżywiają pożyteczne bakterie bytujące w naszych jelitach . Ich obecność wpływa na zmniejszenie ewentualnych stanów zapalnych i obniża ryzyko raka okrężnicy .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jabłka pozytywnie wpływają na stan jamy ustnej i gardła . Przyrządzony z nich ocet, spożywany regularnie, pomaga uzupełnić zapas potasu w organizmie i wspomaga trawienie.

Układ pokarmowy wspiera również kiszona kapusta. Zawiera szereg witamin , dzięki którym m.in. przynosi ulgę w zaparciach, zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia serce i podnosi odporność.

Jak przyrządzić zdrową surówkę z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • 1 cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy, siekamy i wkładamy do dużej miski. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Dodajemy je do kapusty.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , mieszamy i cienkim strumieniem dolewamy oleju. Mieszamy i smakujemy. Dodajemy więcej przypraw, jeśli to konieczne. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sposoby podania kiszonej kapusty . Spróbujcie koniecznie wypełnionych nią oraz soczewicą i grzybami pierogów z tego przepisu wersji zapiekanej z ziemniakami .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

kiszona kapusta w misce
kiszona kapusta w misce

Źródło zdjęcia: canva/vanillla

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: slodkieokruszki, medonet, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy