Smakosze.pl Przepisy Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Babcia Basia zawsze stawia na 1 dodatek
Canva / Mikhail Artamonov ; screen z filmu na kanale YouTube Babcia Basia gotuje

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Babcia Basia zawsze stawia na 1 dodatek

24 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Idealny obiad nie istnieje bez odpowiednio dobranej surówki. Za taką bez wątpienia uznajemy przepyszną surówkę z marchewki z przepisu babci Basi. Doświadczona kucharka dobrze wie, co do czego dodać, by całość smakowała jak trzeba. Nigdy też nie zapomina o odrobinie soku z cytryny.

Cytryna nadaje surówce wyjątkowego smaku

Babcia Basia do swojej surówki dodaje zaledwie łyżeczkę soku z cytryny. Tyle wystarczy, aby smak nie był zbyt mdły ani zbyt kwaśny. Dodatkowo cytryna zapobiega ciemnieniu startego do potrawy jabłka. Za jednym zamachem zyskujemy zatem doznania smakowe i estetyczne.

Przygotowanie surówki jest dziecinnie proste. Potrzeba na do zaledwie kilku minut. Zetrzyj składniki, dopraw i starannie wymieszaj. Już po chwili możesz cieszyć się pysznym i zdrowym dodatkiem do drugiego dania.

Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta

Przepis na surówkę z marchewki autorstwa babci Basi

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko, np. szara reneta
  • kawałek cebulki
  • sok z cytryny
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Surówka z marchewki według babci Basi krok po kroku

Marchewkę do surówki obierz i opłucz . Zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywo przełóż do dużej miski .

Jabłko do surówki umyj i obierz ze skórki . Zetrzyj je do miski z marchewką na grubszych oczkach. Ilość jabłka dostosuj do swoich preferencji smakowych . Pamiętaj, że nie powinno ono dominować całej potrawy .

Cebulę obierz i drobno posiekaj . Podobnie jak w przypadku jabłka jej ilość musi balansować smak całej surówki , a nie nad nim górować. Posiekaną cebulę dodaj do pozostałych składników .

Do miski z surówką dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny . Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i olejem . Wymieszaj składniki i przełóż gotową surówkę do naczynia lub nakładaj na talerze . Ten dodatek wyśmienicie skomponuje się z kurczakiem, kotletami mielonymi i innymi mięsnymi potrawami. 1 wyrazisty dodatek komponuje się z marchewką wprost idealnie . Niemniej pyszną surówkę przyrządzisz również z białej kapusty .

surówka z marchewki (2).png
Canva / HandmadePictures

Źródło: YouTube Babcia Basia gotuje

Najlepszy żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Strzelczyk pokazał genialny patent
Zagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy