Zetrzyj na tarce charakterny dodatek i wraz z jogurtem dodaj do marchewki. Surówkę pochwaliłaby nawet Gessler
Surówka z marchewki wzbogacona o znakomity sos z dodatkiem chrzanu spodoba się nawet wybrednym. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a podkreśli smak niejednego dania obiadowego. Musicie spróbować — nigdzie indziej takiej nie zjecie.
Przepis na ostrą surówkę z marchewki
Proste połączenie marchewki, sosu z chrzanem i kilku innych składników skradnie niejedno serce. Surówki tak smacznej, jak proponowany przez nas rarytas nie skosztujecie w żadnej restauracji.
Składniki:
- 3 większe marchewki
- 1 niezbyt duża cebula
- 1 średnie jabłko
Składniki na sos:
- 25-50 g jogurtu naturalnego
- 25-50 g majonezu
- 10-20 g tartego chrzanu
- sól, pieprz i cukier wedle uznania
Jak zrobić za surówkę z marchewki? Z chrzanem będzie znakomita
Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia marchewki, obrania jej i starcia na tarce o większych oczkach. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną i przelaną wrzątkiem cebulę.
Składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy sos sporządzany z majonezu, jogurtu naturalnego oraz tartego chrzanu. Surówkę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, jeśli uznamy to za konieczne.
Wskazówki dotyczące przygotowania surówki z marchewki
Proponowaną przez nas kompozycję można przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy wykorzystać jogurt sojowy lub roślinny produkt typu skyr, a majonez tradycyjny zamienić na ten przygotowany z aquafaby.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne surówki. Szczególnie polecamy pyszną kompozycję z czerwoną fasolą. Być może skusi was też prosta i wyjątkowo soczysta surówka z pora i jabłka.