Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.03.2023 07:48

Zagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

zalewanie ryby wrzątkiem
Canva / Nordroden ; Canva / pixelshot

Przedstawiamy genialny patent jak obrać rybę ze skóry. Aby tego dokonać potrzeba zaledwie kilkunastu sekund. Wystarczy, że polejesz filet przegotowaną wrzącą wodą. Efekt Cię zachwyci.

Jak obrać rybę ze skóry prosto i szybko?

Najwięksi mistrzowie kuchni wiedzą jak obrać rybę ze skóry za pomocą noża. Wystarczy jeden sprawny ruch ostrzem i oczyszczony filet jest gotowy do dalszego działania. Nie każdy jednak ma czas i odpowiednią wprawę, ale dokonać tego w ten sposób. Właśnie dla takich osób jest nasz krótki poradnik.

Lekkie jak obłok racuchy z przepisu Ani Starmach. Nawet babcie byłyby zachwycone

Jak obrać rybę ze skóry za pomocą wrzątku?

Nasz sposób jak obrać rybę ze skóry jest niezwykle prosty. Wszystko, czego potrzebujesz, to czajnik lub rondelek ze świeżo zagotowaną wodą. Pamiętaj jednak, aby zachować ostrożność przy tej czynności i nie dopuścić do poparzenia.

Ryba przeznaczona do obrania ze skóry nie musi być wcześniej specjalnie przygotowywana. Po prostu wyjmij surowy filet z lodówki. Do sprawdzenia, jak obrać rybę ze skóry wystarczy kilkanaście sekund. W porównaniu z tradycyjnymi metodami to wielka oszczędność czasu.

Filet z ryby połóż na blacie. Musi on leżeć mięsem do dołu, skórą zaś do góry. Wierzch produktu polej równomiernie zagotowanym wrzątkiem i poczekaj chwilę.

Pod wpływem działania ciepła skóra z ryby zacznie się kurczyć. Kiedy zjawisko to dobiegnie końca, złap za skórę na jednym z rogów. Delikatnym, acz zdecydowanym ruchem pociągnij ją, odrywając od mięsa. Cały płat powinien zejść gładko i bez problemów.

Jak obrać rybę ze skóry innymi sposobami?

Polewanie ryby wrzątkiem to nie jedyna skuteczna metoda, jak obrać rybę ze skóry. Możemy postawić także na inne źródło ciepła. Może nim być np. rozgrzana sucha patelnia. Aby nie brudzić niepotrzebnie naczynia warto wyłożyć je papierem do pieczenia.

Patelnię mocno rozgrzej na palniku kuchenki. Następnie połóż na niej filet skórką do dołu. Po chwili podgrzewania powinna ona bez oporu odejść od mięsa. Sposób ten jest niezwykle skuteczny między innymi podczas przygotowywania łososia.

Jeśli chcesz się nauczyć, jak obrać rybę ze skóry jak prawdziwy mistrz, również służymy pomocą. Upewnij się, że masz pod ręką ostry nóż o cienkim i długim ostrzu. Takie narzędzie jest niezbędne dla powodzenia operacji.

Filet z ryby połóż na desce skórą do dołu. Następnie przekrój go na pół, jednak tak, aby sama skóra pozostała nienaruszona. Przełóż ostrze równolegle do powierzchni blatu i poprowadź zdecydowany gładki ruch tuż przy rybiej skórze, zaczynając od środka i idąc ku jednej ze stron. Następnie czynność powtórz po drugiej stronie-i już, gotowe. Jeśli korzystasz z mrożonych ryb, poznaj niezawodne sposoby na ich szybkie rozmrożenie. Wiemy, które gatunki polecane są przez uznanego dietetyka.

filet z ryby bez skóry.png
Canva / Yana Gayvoronskaya
Tagi: Ryba Kuchnia