Najprostsza i najsmaczniejsza surówka z białej kapusty. 1 dodatek wynosi ją na wyżyny
Doskonałe danie nie potrzebuje przepychu. Czasem te najprostsze receptury najbardziej cieszą kubki smakowe. Przekonaj się o tym przyrządzając niezwykłą surówkę z białej kapusty. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza dodatkowi kminku.
Surówka z kminkiem ma niezapomniany smak
Kminek charakteryzuje się korzennym, nieco gorzkawym smakiem. Kto raz go kosztował, ten nie pomyli go z żadną inną przyprawą. Ledwie kilka ziarenek wystarczy, by zmienić prostą surówkę z kapusty w coś niepowtarzalnego. Taka surówka to świetny dodatek do dań obiadowych lub pyszna i zdrowa przekąska.
Kminek, poza walorami smakowymi, ma także inne właściwości. Wpływa dobroczynnie na nasz układ trawienny. Dzięki niemu zapomnisz o nieprzyjemnych wzdęciach i uczuciu przejedzenia. Dodatek kminku do surówki to doprawdy sprytne posunięcie.
Jak nastawić zakwas na żur? Ten dodatek jest kluczowyPrzepis na najlepszą surówkę z białej kapusty
Składniki:
- ½ małej główki białej kapusty
- 1-2 łyżki oleju
- ocet
- pieprz i sól
- kminek
- cukier
- koperek
Szybka i prosta surówka z białej kapusty krok po kroku
Kapustę na surówkę oczyść z zewnętrznych liści. Przekrój główkę na pół i usuń z niej głąb. Pozostałą część warzywa opłucz pod bieżącą wodą i bardzo drobno posiekaj. Całość przełóż do dużej miski.
Posiekaną kapustę oprósz solą i przemieszaj. Odstaw na 10-15 minut na bok. W tym czasie kapusta za sprawą dodatku przyprawy powinna wyraźnie zmięknąć.
Do warzywa na surówkę dodaj olej i nieco octu. Całość dopraw do smaku pieprzem, kminkiem, odrobiną cukru i ewentualnie solą. Dołóż też drobno posiekany koperek. Po starannym wymieszaniu składników surówka gotowa jest do podania. Niezwykle lekka surówka z kapusty pekińskiej nie potrzebuje majonezu, by smakować wybitnie. Tak doprawionej mizerii mało kto miał okazję spróbować.