Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.03.2023 13:18

Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta

przygotowanie pieczeni rzymskiej
Canva / CCat82; Canva / zhekos

Pieczeń rzymska sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielkanoc nie może się bez niej obejść. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków mięso wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste. Potrawa zniknie z talerzy nawet największych niejadków.

Pieczeń rzymska jest klasykiem polskiej kuchni

Pieczeń rzymska to idealna potrawa na rozmaite okazje. Może z powodzeniem być podstawą drugiego ciepłego dania lub pokrojona na plasterki stanowić pyszny dodatek kanapkowi. Faszerowane jajkiem mielone mięso to także godna pozycja na świątecznym stole. Przygotowanie pieczeni rzymskiej jest tak proste, że poradzi sobie z nim każdy.

Kupił pizzę za 150 zł. Po spróbowaniu mógł powiedzieć tylko jedno

Przepis na wyjątkowo pyszną pieczeń rzymską

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z szynki
  • 4 jajka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 niewielka cebula
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie doskonałej pieczeni rzymskiej krok po kroku

Cebulę do pieczeni rzymskiej obierz i drobno posiekaj. Na patelni dobrze rozgrzej niewielką ilość oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywo i podsmaż na rumiany kolor. Odstaw do przestudzenia.

Ogórki kiszone obierz ze skórki. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Z każdego z nich odkrój z obu stron końcówki tak, aby jajka mogły bez problemu do siebie przylegać.

Mięso na pieczeń rzymską przełóż do dużej miski. Dodaj do niego przyprawy, bułkę tartą, ogórki i ostudzoną cebulę. Całość starannie wymieszaj do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Podłużną formę do pieczenia wyłóż papierem. Następnie nałóż do niej połowę ilości mięsnej masy. Wzdłuż mięsa poukładaj jajka na twardo. Powinny one przechodzić niemal przez całą długość mięsa.

Do formy na pieczeń rzymską włóż pozostałą ilość mięsa. Wyrównaj jego powierzchnię i przykryj całość folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Pieczeń rzymską trzymaj w piekarniku pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię aluminiową. Piecz kolejne 15-20 minut. Gotowość potrawy sprawdzaj za pomocą drewnianego patyczka.

Po upływie wymaganego czasu wyjmij danie z piekarnika. Odstaw na kilka-kilkanaście minut, aby odpoczęło. Po tym czasie wydobądź pieczeń rzymską z formy. Podawaj pokrojoną na plastry na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Drobiowa pieczeń z orientalną nutą będzie miłą niespodzianką przy stole. Specjał bez grama mięsa pokazał znany i lubiany kucharz z serwisu YouTube.

tarte ogórki kiszone.png
Canva / Waldemar Pietrzak