Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z selera do obiadu - nikt jej się nie oprze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.11.2021 01:00

Surówka z selera do obiadu - nikt jej się nie oprze

Surówka z selera do obiadu
canva/PoppyB

Surówka z selera jest zdrową i bardzo smaczną surówką obiadową. Surówka ma lekko ostry smak przełamany kwaśnym jabłkiem i słodkimi rodzynkami, całość natomiast otulona jest gęstym majonezem. Poznaj przepis na szybką surówkę obiadową z selera.

Seler korzeniowy jest warzywem, które nadaje potrawom wyraźnego smaku. Jest genialnym dodatkiem do zup, rosołu, mięsa, a także surówek obiadowych, nadając im ostrości. Korzeń selera ma wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wpiera pracę stawów i całego układu nerwowego.

Surówka z selera z rodzynkami i jabłkiem ma bardzo ciekawy smak, dzięki czemu będzie pasować do każdego rodzaju mięsa, ryb oraz dań warzywnych. Surówka jest sycąca i doskonała w smaku, dlatego też często robię ją również na szybki lunch lub kolację

Jeśli szukasz pomysłu na surówkę obiadową z selera- tu znajdziesz przepis na równie smaczną surówkę z dodatkiem ananasa, orzechów i chili.

Przepis na surówkę z selera do obiadu

Składniki na 4-5 porcji:

  • korzeń selera

  • jabłko

  • garść rodzynek

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka jogurtu

  • sól, pieprz

  • łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta cukru

Jak zrobić surówkę z selera do obiadu?

Seler i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop cytryną, oprósz cukrem, wymieszaj. Dodaj rodzynki, majonez, jogurt i ponownie dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Tagi: Obiad Danie